Приключи Деветия национален ученически конкурс по актьорско майсторство под егидата

...
Приключи Деветия национален ученически конкурс по актьорско майсторство под егидата
Коментари Харесай

Стипендии за 9 актьори ученици


Приключи Деветия народен училищен конкурс по актьорско майсторство под егидата на Министерство на културата, проведен от Национална гимназия за театрални и екранни изкуства, Пловдив. Той бе открит в петък от заместник-кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов и шефа на НГСЕИ – Пловдив, Николай Томов.

Конкурсът е с дълготрайност два дни и се организира в 3-то ателие на Националната гимназия за театрални и екранни изкуства.

В него по традиция вземат участие надарени възпитаници от цялата страна от междинните учебни заведения по изкуствата и юношески театрални обединения. Те би трябвало да са от 8 до 11 клас, ненавършили 18 година до довеждане докрай на състезанието, и  вземат участие в конкуренция за едногодишни стипендии (1-во, 2-ро, 3-то място в три категории), които Министерство на културата отпуска при изискванията на Наредбата за протекция на деца с изявени способности.

Тази година в състезанието се включиха 47 възпитаници от НГСЕИ- гр. Пловдив, НУМСИ,„ Проф. Панчо Владигеров “ гр. Бургас, НУМСИ „ Христина Морфова ” гр. Стара Загора, НУИ „ Панайот Пипков “ – гр. Плевен. Те се състезават в посоки: Драматичен спектакъл, Куклен спектакъл, Невербален театър/Пантомима и се показаха с монолози, фрагменти от пиеси, куклени етюди и елементи от прозаичност.

Авторитетното жури, което тази година бе натоварено с нелеката задача да извърши оценяването, бе с ръководител – артистът Владимир Зомбори от нашумелия ефирен сериал „ Вина “, който е и ученик на НГСЕИ –Пловдив и членове бяха Анна-Валерия Гостанян и Стефания Георгиева.

На състезанието участва Ралица Базайтова от дирекция „ Сценични изкуства и художествено обучение “ в Министерство на културата, която връчи стипендиите на финала.

Награждаването бе в събота, като денем Владимир Зомбори организира неофициална среща с учениците. Гост на награждаването бе и още един участник в сериала „ Вина “ Димитър Сейменски, който бе член на журито в предходно издание на състезанието.

Вижте спечелилите в обособените категории:

Направление „ Драматичен спектакъл “

1-во място-Радост Костадинова-НГСЕИ- гр. Пловдив

2-ро място-Атанас Пределиев-НУМСИ,„ Проф. Панчо Владигеров “ – гр. Бургас

3-то място-Димитър Ганчев-НГСЕИ- гр. Пловдив

Направление “Куклен спектакъл “

1-во място-Деница Харизанова-НГСЕИ- гр. Пловдив

2-ро място-Василена Атанасова-НУМСИ,„ Проф. Панчо Владигеров “-  гр. Бургас

3-то място-Стефан Георгиев-НГСЕИ- гр. Пловдив

Направление „ Невербален спектакъл “

1-во място- Васил Желев – НГСЕИ – гр. Пловдив

2-ро място- Велиян Петров – НГСЕИ – гр. Пловдив

З-то място- Красимира Илиева – НУИ „ Панайот Пипков “ – гр. Плевен
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР