Приключи 20-годишната военна мисия в страната“Сътворихме история”, похвалиха се талибанитеВашингтон

...
Приключи 20-годишната военна мисия в страната“Сътворихме история”, похвалиха се талибанитеВашингтон
Коментари Харесай

САЩ се изтеглиха от Афганистан

Приключи 20-годишната военна задача в страната
“Сътворихме история”, похвалиха се талибаните

Вашингтон ще поддържа дипломатически връзки с Кабул от Доха

Американските военни завършиха изтеглянето си от Афганистан, с което сложиха завършек на траялата 20 години военна задача в централноазиатската страна, почнала с нашествието, подхваната след атентатите от 11 септември 2001 година в Съединени американски щати.

“Сътворихме история”, бе коментарът на талибаните, поели властта в Афганистан. “20 години окупация на Афганистан от Съединени американски щати и НАТО свършиха. Много съм щастлив, че след 20 години на джихад, саможертви и компликации можем да се насладим на тези исторически моменти”, разгласи в туитър Анас Хакани - представител на талибанското придвижване.

Бунтовнииците поеха през днешния ден и цялостния надзор над интернационалното летище в Кабул, откакто и последният американски аероплан отлетя от пистата му.

Преди зазоряване талибански бойци огледаха хангарите във военната част на аерогарата, след което с триумфални изстрели във въздуха поеха дежурството си.

US изтеглянето завърши с интервенция по евакуация на американци и афганистанци, помогнали на съдружните сили по време на войната. Според Пентагона от летището в Кабул са били изведени над 123 000 души.
Процесът бе белязан от атентат в четвъртък, при който починаха 170 души, измежду които и 13 американски военни.

Краят на военното евакуиране на Съединени американски щати се случи преди поставения от президента Джо Байдън краен период - 31 август. Така завърши най-дългата война, водена от Съединени американски щати, в която починаха над 2400 US военнослужещи.
Вашингтон закрива посолството си в Кабул и отсега нататък ще поддържа дипломатически връзки с Афганистан от катарската столица Доха.

Богатствата на Афганистан


Извънредна среща на Европейски Съюз за бежанската вълна
Страните декларират подготвеност за банкет на мигранти



Върховният представители по външната политика и сигурността на Европейски Съюз Жозеп Борел съобщи, че Брюксел ще подкрепи финансово прилежащите на Афганистан страни за приемане на бежанци.

Министрите на правораздаването и на вътрешните работи на Европейски Съюз се събраха през днешния ден на изключителна среща, отдадена на упования приток на мигранти от Афганистан и за съгласуване на напъните в тази тенденция, съобщи БНР.

В срещата участваха и представители на асоциираните към Шенген страни Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Сред тематиките бе координирането на напъните с интернационалните сътрудници, които да дадат гаранции, че филантропичната помощ ще стигне до уязвимите хора. Обсъждано бе и съдействието със прилежащи на Афганистан страни, които одобряват огромна част от бежанците, като евентуално на тях ще бъдат отпуснати финансови средства.

Европейски Съюз ще опита да контракти взаимни дейности за предварителна защита на огромни незаконни миграционни талази. Имаше упования министрите да одобряват общо изказване, в което всяка страна членка да уточни какъв брой мигранти от Афганистан е подготвена да одобри.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР