Приказките на Асен Василев за АЕЦ „Белене“ са престъпление към

...
Приказките на Асен Василев за АЕЦ „Белене“ са престъпление към
Коментари Харесай

Румен Петков: Думите на Асен Василев за АЕЦ „Белене“ са престъпление

Приказките на Асен Василев за АЕЦ „ Белене “ са закононарушение към енергийната сигурност на България.

Това съобщи на конференция водачът на АБВ Румен Петков, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “.

" Проектът АЕЦ „ Белене “ е минал стрес теста след „ Фукушима “. Преминава стрес тест през 2012 година, който е предпазен в Международната организация за атомна сила във Виена. „ Белене “ е единственият план в света, който има 40% ресурс по сеизмика. Да се приказва, че площадката не е утвърдена, са гнусни неистини. Същият господин Василев споделя, че би трябвало да се борим да удължим живота на Пети и Шести блок в „ Козлодуй “. Става дума за застрашителна за обществото неначетеност “, добави той.

Така водачът на АБВ разяснява изказаното през вчерашния ден от някогашния длъжностен министър на финансите Асен Василев мнение, че планът АЕЦ " Белене " няма по какъв начин да бъде осъществен, защото след Фукушима площадката не отговоря на изискванията. Според Василев по-добре е да се изградят спомагателни нуклеарни мощности в Козлодуй.

Според Румен Петков е наложително планът АЕЦ „ Белене “ най-сетне да бъде сбъднат.

„ Навлизаме в обстановка, в която Първи и Втори блок на „ Белене “ са незадоволителни. Трябва неотложно да преминем към основаване на всички предпоставки за създаване на Седми и Осми блок в „ Козлодуй “. Вече не сме в обстановката или „ Белене “, или „ Козлодуй “, а „ Белене “ и „ Козлодуй “ дружно, тъй като затварянето на въглищните централи на практика ще ликвидира базовите мощности “, изясни водачът на АБВ.

Румен Петков сложи под подозрение нормалността на Зелената договорка.

„ В международен мащаб като общество бяхме принудени да осъществяваме изключителни вложения в така наречен ВЕИ. Анализът демонстрира повече от 10 трилиона евро вложения във вятър и мъгла, вследствие на което тези „ мощности “ създават 1,8% от силата на света. Трябва да си дадем сметка кой ни излъга и натовари. Трябва да забележим факторите в Европейски Съюз, които ни принудиха да изградим тези мощности – големи пари, без никаква успеваемост “, добави той, като акцентира, че V Енергиен конгрес „ Енергийната сигурност на България - нуклеарна сила и газ “, чийто уредник е АБВ, е изключително значим в актуалната обстановка.

„ Факторите, които ни доведоха до организацията на форума, са три. Очевидно задаващата се енергийна рецесия от позиция на затваряне на въглищни мощности, неспособността на „ Булгартрансгаз “ и „ Ай Си Джи Би “ да обезпечат естествените доставки, договаряни в годините обратно както по линия на обичайните контракти с „ Газпром Експорт “, по този начин и с доставката на азерски газ. На второ място - цената на тока, парното и газа - съставни елементи, които основават безспорна неустановеност и в обществото, и в стопанската система. Никак не е инцидентно, че част от стратегическите за България предприятия - и Комбинатът за цветни метали в Пловдив и някои от машиностроителните фабрики оповестиха, че при тези ценови нива няма да могат да работят обикновено и ще са принудени да затворят. В това положение е на практика цялата стопанска система. Битът няма да издържи и хората с най-ниски приходи ще са обречени на бедност “, предвижда водачът на АБВ.

Той заключи, че повече от 30% от популацията в България живее в изискванията на енергийна беднотия.

„ Създадените предпоставки и в Европа, и в света ще доведат до колапс на стопанската система и обществата “, предвижда Петков.

Той изрази безпокойствие, че в България няма справедлива оценка на капацитета, който имаме, и няма политическа воля за обезпечаването на гаранции за основаване на енергийна сигурност на обществото, стопанската система и страната.

Ситуацията с газа в България е искрено неприятна, разяснява още Румен Петков.

„ Повече от година и половина предизвестяваме, че с незаконни средства и хватки се удължи срокът за построяването на газовия интерконектор България-Гърция. Последните заявления, които бяха направени преди месец-два, заявяват, че декември строителството ще бъде приключено. Нашата оценка е, че удължаването на периода за строителство е престъпно. Със завършването на строителството обектът би трябвало да бъде предаден на Българската държавна компания. С Акт 15 следва да стартира процедурата по въвеждане на обекта в употреба “, добави той.

Румен Петков подлага на критика служебния министър на енергетиката Андрей Живков.

„ Последва нечуван необразован изказ от негова страна, че ще има шест месеца за въвеждане в употреба, откакто всички правила за въвеждане на подобен тип обекти в употреба са 45 дни. Как измислиха шест месеца? Защо е този компромис? Санкцията за всеки ден закъснение, а към този момент имаме година удължение, по контракта, е 90 000 евро “, уточни водачът на АБВ като попита кой и с какви претекстове е удължил с една година периода по създаване на интерконектора.

Той дефинира това като закононарушение против българската енергийна сигурност. Румен Петков акцентира, че Андрей Живков е некадърен да управлява и ръководи процесите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР