Приходната агенция ще връща до 900 лева на родители с

...
Приходната агенция ще връща до 900 лева на родители с
Коментари Харесай

Данъчна отстъпка - какви са облекченията за родители на деца под 18 години

Приходната организация ще връща до 900 лв. на родители с две деца. Данъчната отстъпка е в пъти по-висока спрямо предишни години и ще важи еднократно, единствено за приходите от 2021 година. Едно от значимите условия за прилагане на отстъпката е кандидатстващите да нямат непогасени отговорности към бюджета.

Право на данъчно облекчение за развъждане на деца през 2021 година имат всички родители, които са били на трудови приходи и върху тях са плащали годишни налози. Нямат право на тази поддръжка всички тези, които не са плащали данъци, както и едноличните търговци, които са били на патентен налог или тези, които са получавали единствено майчинство.



Сумите, с които е допустимо да се понижи общата годишна данъчна основа при прилагане на данъчно облекчение от родителите варират от 4500 лева до 13 500 лева според от броя на отглежданите деца.



Различни са и данъчните отстъпки, като за едно дете е 450 лева, до 900 за две и до 1350 лева за три и повече деца. За развъждане на едно дете с увреждания отстъпката е 900 лева

Има два метода родителите да аплайват за данъчното облекчение или през шеф или посредством годишната данъчна декларация.

" Първият метод е по-бърз, тъй като от 30 ноември до 31 декември се подава декларацията пред шеф по трудов контракт, а той от своя страна до края на януари прави изчисленията и възвръща налога. При Национална агенция за приходите опцията е по-бавна дотолкоз, доколкото най-рано данъчна декларация може да се подаде от 10 януари до 3 май 2022 година и на практика данъкът се възвръща след инспекция в едномесечен период ", съобщи Росен Бъчваров, информационен шеф на Национална агенция за приходите.

Бизнесът недоволства, че в случай че служащите всеобщо решат да употребяват данъчното облекчение през работодателите компаниите ще бъдат натоварени с спомагателни разноски, с които ще кредитират държавния бюджет.

" През 2021 година данъчните облекчения за деца са увеличени над 20 пъти. Много от работодателите, като дребни и междинни предприятия, които са изключително затруднени от нарасналите цени на тока, от понижените доходи в резултат на ограничение активността от пандемията, ще би трябвало да заплащат тези данъчни облекчения на служащите и то в подобен къс период, като това може да сътвори ликвидни проблеми в самите компании и предприятия и ще се сътвори усложнение във финансирането на тези облекчения ", добави Добрин Иванов, изпълнителен шеф на Асоциацията на индустриалния капитал.

От Национална агенция за приходите не се съгласиха с причините на бизнеса.

" Механизмът на прилагане през шеф е следният, когато хората, искащи данъчното облекчение го изискат, работодателят приспада дължимия от него налог. Тоест той възвръща на физическите лица налога и не заплаща към бюджета, респективно към Национална агенция за приходите ", сподели още Росен Бъчваров, информационен шеф на Национална агенция за приходите.

Декларацията за данъчното облекчение може да се изтегли от страницата на Национална агенция за приходите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР