Приходите в държавния бюджет продължават да са повече от разходите

...
Приходите в държавния бюджет продължават да са повече от разходите
Коментари Харесай

Бюджетът към края на септември все още с излишък от 890 млн. лв.

Приходите в държавния бюджет не престават да са повече от разноските към края на месец септември, като остатъкът възлиза на 890 млн. лева Това демонстрира предварителната оценка на Министерството на финансите за осъществяването на бюджета.  За съпоставяне към края на август остатъкът възлизаше на 1,6 милиарда лева Очакванията са до края на годината обаче България да надвиши съществено заложения дефицит, защото от една страна намалената икономическа интензивност ще докара до спад на данъчните доходи, а от друга – страната вкара редица ограничения за финансово подкрепяне на бизнеса.

Към края на септември разноските на страната обаче са 31,5 милиарда лева, което е тъкмо толкоз, колкото бяха разноските на страната за първите 9 месеца и на  предходната година. „ При съпоставката със същия интервал на предходната година следва да се има поради резултата в 2019 година от осъществените разноски по реализирането на плана за придобиване на нов вид военен аероплан за българските Военновъздушни сили, които са с еднократен темперамент “, разясняват от Министерството на финансите. През юли 2019 година България подписа договорка за придобиване на 8 изтребителя за 2,2 милиарда лева

В същото време приходите към хазната се стабилизират. Данъчните доходи, помощите и даренията за първите 9 месеца на 2020 година възлизат на 32,4 милиарда лева,  което е единствено с към 1% по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Съпоставени със същия интервал на 2019 година, данъчните и неданъчните доходи свиват със 763 млн. лева, до момента в който постъпленията от помощи нарастват с 363 млн. лева „ През последните месеци се следи гладко усъвършенстване при главните налози, с което последователно се компенсира насъбраното закъснение през първите месеци след експлоадирането на пандемията “, прибавят от министерството.

Както е известно в средата на септември България изтегли от международните  финансови пазари дълг от 2,5 милиарда евро, с цел да покрие предстоящите спомагателни разноски по оправянето с COVID-19 рецесията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР