Приходите са прекрасни, събираемостта е перфектна. С тези думи на

...
Приходите са прекрасни, събираемостта е перфектна. С тези думи на
Коментари Харесай

Шефовете на приходната агенция и митниците: Събираемостта е перфектна

Приходите са прелестни, събираемостта е съвършена. С тези думи на шефа на Националната организация за приходите Борис Михайлов може да се заключи днешното негово посещение в Българска национална телевизия, където беше съпроводен от шефа на Агенция " Митници " Павел Геренски. По време на двойното изявление, оповестено като неповторимо за българския ефир, двамата дадоха да се разбере, че в никакъв случай двете институции не са работили по-добре. Хвалбите идват на фона на предизвестието от Министерството на финансите, че при сегашните разноски се върви към близо 7% бюджетен недостиг и претенции за промени в данъчните закони.

До 17 март приходите от налози са 6.4 милиарда лв., което е със 752 млн. лева повече от същия интервал на предходната година, уточни шефът на Национална агенция за приходите. Той добави, че единствено постъпилите суми от Данък добавена стойност са с 221 млн. лева по-високи.

" Събираемостта е прелестна и това не е поради инфлацията. Дължи се на усърдната работа на нашите чиновници, както и на това, че данъкоплатците са по-лоялни и правилни ", означи Борис Михайлов. Попитан кое е правилно - че приходите понижават, както настояват водачите на партии, или че се усилват, той без планиране отговори: " Истината е в Национална агенция за приходите, тъй като ние сме държавна институция. "

Михайлов уточни още, че през 2022 година приходите от налози са били с 3 милиарда лева повече от миналата и заключи: " Ние вършим съвършена събираемост. Никога не е имала такава събираемост. "

Директорът на организация " Митници " Павел Геренски посочи, че през първите три месеца на тази година се чакат доходи с 500 млн. лева по-високи от същия интервал на предходната година. Той напомни, че със събраните 13.4 милиарда лева 2022-ра е била рекордна, като митниците имат 42% принос за приходната част на бюджета. " Това опровергава спекулациите, че администрацията не работи и не събира приходите ", означи Геренски.

Според него в Агенция " Митници " има нулева приемливост към корупцията и цялостна неприкритост. За предходната година били формирани 52 дисциплинарни производства против чиновници по сигнали на жители. В отговор на въпрос Геренски сподели, че изказванията за всеобщи нарушавания в данъчните хранилища са " най-вече митология ", като те се направлявали с най-съвременни способи.

" Чадъри над компании може да е имало в миналото. Сега няма ", означи Борис Михайлов от Национална агенция за приходите и като доказателство извади обстоятелството, че за първи път от доста години " Лукойл " е платил налози - " един път 18 млн. лева и след това още 72 млн. лева ".
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР