Приходите от такси растат с 19%, от лихви - с

...
Приходите от такси растат с 19%, от лихви - с
Коментари Харесай

Банките натрупаха 1 милиард лева печалба за половин година

Приходите от такси порастват с 19%, от лихви - с 9 %

Двойно по-високи облаги регистрира банковата система за първото полугодие. Към 30 юни общата облага след облагане доближава 1 милиарда лева, което е с 54% повече отпреди година, демонстрира статистиката на Българска народна банка, написа.

Добрите финансови резултати се дължат на няколко аргументи. Банките регистрират 19% растеж на приходи от такси и комисиони, с помощта на непрекъснатите покачвания на цените им за жители и компании. От началото на годината по-голямата част от банките започнаха няколко следващи актуализации, които оскъпиха едни от най-използваните банкови услуги - поддържане на банките сметки, внасяне и изтегляне на пари, прилагане на дебитни карти, банкови прехвърляния. За първите шест месеца на годината те са събрали от клиентите си съвсем 841 млн. лева от такси при 684 млн. лева година преди този момент.

От лихви чистите приходи са за 1.462 милиарда лева, което е с надалеч по-скромен растеж от този от такси - 9% по отношение на първото тримесечие на предходната година. В същото време кредитните портфейли на банките порастват, демонстрира статитиката на Българска народна банка. В края на юни общите брутни заеми са 89.8 милиарда лева или с 2.0 милиарда лева (2.3%) повече по отношение на края на март. Кредитите за семейства по отношение на края на март се усилват с 1.5 милиарда лева (4.8%), тези за бизнеса – с 582 млн. лева (1.4%), а за други финансови предприятия – с 354 млн. лева (6.8%)

За положителните финансови резултати на банките способстват и по-малките разноски за амортизация на неприятни заеми - за първото полугодие те са 190 млн. лева при 307 млн. лева към 30 юни 2021 година

През първото полугодие на тази година банките са получили и доста по-големи дивиденти от дъщерни сдружения спрямо предходната година - 269 млн. лева при 101 млн. лева през 2021 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР