Приходите от такса смет в София надвишават с милиони левове

...
Приходите от такса смет в София надвишават с милиони левове
Коментари Харесай

Милиони левове от такса смет в София се прехвърлят за по-различна дейност

Приходите от такса боклук в София надвишават с милиони левове разноските за почистване и сметосъбиране в последните години. Тези сметки сподели общинският консултант от Българска социалистическа партия Иван Таков. Те бяха доказани и от зам.кмета по финансите Дончо Барбалов на комисия през седмицата. Разликата, която идва от досъбирането на неплатени такси обаче отива не за сметосъбирането, а за активност, която общината регистрира като сходна.

Допълнение със сметки от миналата година

" За последните 6-7 години над 150 млн.лева са събрани повече, в сравнение с са изразходвани по тези действия. За 2019 година са събрани 40 млн.лева повече от разходените, за 2020 година - 26.4 млн.лева, за тази - близо 30 млн.лева. Не споделям, че тези пари изчезват, само че няма пояснение какво се случва с тях. Те се харчат за други действия, които не са по план-сметката ", твърди финансистът Иван Таков от Българска социалистическа партия. Той от няколко години пита общинската администрация защо тъкмо се употребяват тези спомагателни пари.

В края на всяка година зам.-кметовете по екология и по финанси изготвят план-сметка с планирани данни за разноските по почистване и сметосъбиране и приходите от такса боклук за идната година. За 2020 година са изхарчени 197.8 млн.лева, а са постъпили 187.2 млн.лева. Събрани са и забавени заплащания на такса боклук от предходни години, това са така наречен недобори, в размер на 37 млн.лева, изясни Диди Димитрова от дирекция " Икономика и търговски действия " на общината - данните тя заяви на съвещание на комисията по финанси предходната седмица. Това прави общ доход от 224.2 млн.лева. Така се надвишава заложената нужна сума (197.8 млн.) за същата година с 26.4 млн.лева.

За какво се употребяват спомагателните милиони от Столичната община

Въпросът бе заложен в комисията по финанси и тези седмица (14 декември) от Таков към Дончо Барбалов. От отговора му се разбра, че сумата от събрани недобори за 2020г. е още по-голям към 45.7 млн.лева, без той да я посочва съответно.

" За 2020 година към разноските от 197.8 млн.лева са добавени тези средства (недоборите), които не са непосредствено относими към план-сметката, само че са свързани с поддържането и чистотата на зелените системи на града и по този начин сумата нараства на 243.5 млн.лева ", уточни Барбалов. Не стана ясно за какво тази сума е с разлика от близо 9 млн.лева, по отношение на посочената от дирекция " Икономика и търговски действия " преди седмица - 37 млн.лева. Парите събрани от такса боклук имат целеви темперамент, т.е. могат да се употребяват единствено за почистване и сметосъбиране, споделиха от Сметната палата за " Дневник ".
" Събраните след периода за заплащане средства от такса битови боклуци (недоборите) следва да се употребяват от общината единствено и само по дейностите по член 62 от Закона за локалните налози и такси ", коментират в свое мнение от Сметната палата. Посоченият законов текст разрешава на общините такса боклук да се харчи единствено за сметосъбиране, за отнасяне на битовите боклуци в депа и съоръжения, както и за поддържане на чистотата на териториите за публично прилагане.

Милионите левове от недобори по такса боклук се насочват " за биологично и битово разчистване на обекти от зелената система на София, както и за ръководство, контролиране и надзор на действия по запазване на околната среда. Това са разноски, съобразени и свързани с чистотата на града ", изясни Барбалов.

" Присъединявам се към господин Барбалов, тъй като чистотата и качеството на атмосферния въздух е приоритет за Столичната община ", съобщи и Десислава Билева, зам.-кмет по екологията по време на комисията.

Сметопочистване и биологично разчистване и обособени пера в план-сметката

Биологично разчистване на зелените системи е косене на трева, разчистване на алеите в парковете от съчки и шума и други То се прави от чиновници на " Паркове и градски градини " и постоянно е съобразено със средствата, които са отпуснати от общината за тази активност, изясни ландш.арх. Димитър Данчев, шеф на дирекция " Зелени системи " на Столичната община за " Дневник ".

Битовото разчистване е отговорност на същите чиновници и се заключава в събиране на отпадъците в кошчетата по алеите в парковете и уборка на зелените площи. " За тези действия се вместваме в отпуснатите средства при започване на всяка година. Някакви спомагателни средства не знам да са отпускани, откогато съм на тази служба ", сподели ландш.арх. Милена Васева, шеф на общинско дружество " Паркове и градски градини ".

Чрез насочването на парите от недобори за биологично и битово почистване на зелени площи, те се вписват в една от позволените действия за прилагане на такса боклук на чл.62 на ЗМДТ - " за поддържане на чистотата на територии за публично прилагане ". Но в план-сметката на Столичната община има планувани обособени средства за финансиране на " биологично и битово разчистване на обекти на зелената система ". И те очевидно са задоволителни, тъй като в план-сметката за 2021 година размерът за тези действия е 11.1 млн.лева, като до 30 септември са изхарчени 8.6 млн.лева от тях и до края на годината остават 2.5 млн.лева. Отделно са планувани 5.4 млн.лева за почистване на градини в кварталите и на междублокови пространства. От тях до края на септември са разходвани 61% от тях и остават още 3.38 млн.лева, което демонстрира, че няма потребност от ориентиране на спомагателни средства по тези действия.

С тези милиони левове може да се понижи размера на такса боклук с 10% или те да се влагат в по-често миене на улиците, предлага Таков.

В показаната за 2022 година план-сметка на Столичната община са заложени 237 млн.лева разноски за почистване и сметосъбиране . Очакваните приходи от такса боклук са за 194 млн.лева плюс още 43 млн.лева от забавени заплащания (недобори).

План-сметката за 2022г. ще бъде разисквана и гласувана на сесията на общинския съвет в четвъртък (16 декември) . Столичната община в никакъв случай не извършва план-сметката, в това число и тази година, твърди Таков. " Една от сферите, в които заложените пари не се употребяват, е за създаване, поддържане, употреба и закриване на депа за боклуци. Изпълнението там е по-малко от 60 % ", сподели той и даде образец с построяването на трета и четвърта клетка на хранилище " Садината ", където по думите му съвсем нищо не се прави, както и за рекултивацията на хранилище " Долни Богров ".

Неизпълнение има и при почистването на улиците. " Единственото, което сигурно се извършва, е изплащането на парите към сметопочистващите компании. И това не е инцидентно ", твърди Таков.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР