Приходите от преизпълнението на бюджета ще се използват за разплащане

...
Приходите от преизпълнението на бюджета ще се използват за разплащане
Коментари Харесай

Излишъкът в бюджета нямало да се раздава, а ще отиде за европроекти, обяви Борисов

Приходите от преизпълнението на бюджета ще се употребяват за разплащане по европейски планове. Това афишира по време на днешното съвещание на държавното управление министър председателят Бойко Борисов. Коментарът му се вижда в публикуваната частична стенограма. По време на съвещанието зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев оповестява, че по този начин нареченият остатък към края на юли е близо 2 милиарда лева Данните бяха към този момент оповестени от Министерството на финансите.

По традиция в завършек на годината редица ведомства желаят и получават спомагателни суми по бюджетите си като средствата за това са таман от насъбраните през годината остатъци в бюджета.

" Действително, като погледнеш близо 2 милиарда остатък, си задаваш въпроса: " Защо не ги раздадете? ". Защото това са пари, които чакаме – сега, в който излизат европейските планове, да имаме подготвеност да ги кофинансираме. Знаете, че има интервали, в които до момента в който се работи, не се разплаща, само че като пристигна време да се заплати, би трябвало да имаме готовите пари. За това става въпрос ", изяснява Борисов.

Коментарът му е във връзка думите на Ананиев, че данните все още демонстрират по-малко от плануваните разноски главно поради неналичието на доста планове по европейските стратегии.

" Все отново да кажа (това не е укор към тогавашния финансов министър) какъв брой е значима стабилността в политическата атмосфера за една страна. По време на служебното държавно управление със 100 милиона по-малко бяха събрани за два месеца и то не тъй като организациите или Министерството на финансите са работили по-малко...В момента, в който има непоклатимост, когато координираме дейностите на всички приходни организации, службите, прокуратурата, органите, които се занимават със събирането на парите в бюджета, идват и резултатите ", обобщава министър председателят.

Не го споделям с укор. Просто всяко разлюляване в страната става парадайс за контрабандата.Така че, продължаваме със същите темпове, тъй като много пари трябват за всички ресори, показва Борисов.

Той прикани посредством продължаващ борба с контрабандата и корупцията в бюджета да се събере всеки лев. Посочва, че още доста градове имат потребност от инфраструктура, която да подкрепи развиването им. Дава образец с Варна, която се задъхва, тъй като няма директен кулоар и път към пристанищата за тежките коли.

" Трафикът е подобен, изключително през тези три-четири месеца, че градът мъчно действа. А в това време единствено за последния месец имаме 10 IT компании, които отиват там ", добавя Борисов и показва, че не е належащо да се концентрира всичко в София или в Пловдив.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Бюджет 2017 (72)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР