Приходите от износ на изкопаеми горива на Русия са нараснали

...
Приходите от износ на изкопаеми горива на Русия са нараснали
Коментари Харесай

Европа купи горива от Русия за €44 милиарда от началото на войната

Приходите от експорт на изкопаеми горива на Русия са нарастнали през първите два месеца от нашествието в Украйна. Доста огромна част от тях идват от Европейския съюз, макар че някои купувачи избягваха покупки от страната и намираха различни снабдители.

Това демонстрира отчет на Центъра за изследване на силата и чист въздух (CREA), представен от CNN.

Вносът на изкопаеми горива от Русия в Европейския съюз възлиза на 44 милиарда евро от 24 февруари - денят, в който Русия стартира нашествието в съседа си, до в този момент. Това съставлява двоен растеж в съпоставяне със същия интервал на предходната година, споделя основният анализатор на CREA Лаури Миливирта. Това се дължи по-скоро на по-високите цени, а не на размерите.

Около 70% от приходите от експорт на изкопаеми горива на Русия в международен мащаб идват от Европейски Съюз. Общите доходи възлизат на 63 милиарда евро за двумесечния интервал.

Цените на силата се покачиха през миналата година, търсенето се усили. Нахлуването на Русия в Украйна даде спомагателен подтик на цените на петрола и газа. Държавите-членки на ОПЕК не съумяха да обезпечат обещаното нарастване на производството, което в допълнение затрудни обстановката с доставките.

Европейският съюз е внесъл 10% повече съветски газ по тръбопроводи от началото на войната и 20% повече полутечен природен газ,

само че размерът на износа на съветски нефт и въглища за блока спада надлежно с 20% и 40%.

Руската енергийна компания „ Газпром “ прекъсна доставките на газ за Полша и България в опит да притисне европейските компании да заплащат в рубли. Русия се пробва да поддържа валутата си.

Бързото прекъсване на вноса на съветските изкопаеми горива ще бъде предизвикателство за Европейски Съюз, който преди войната зависеше от Русия за към 40% от вноса на природен газ, както и за 27% от вноса на нефт и 46% от въглищата. Внезапното преустановяване на този импорт би довело до съществени последствия за потребителите и бизнеса, написа money.bg.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР