Приходите от „Гражданска отговорност” не са достатъчни, за да се

...
Приходите от „Гражданска отговорност” не са достатъчни, за да се
Коментари Харесай

Ново поскъпване на застраховка „Гражданска отговорност”


Приходите от „ Гражданска отговорност” не са задоволителни, с цел да се покрият компенсациите след произшествия. Заключението е на Комисията за финансов контрол.

Трайно у нас всяка година стават към 7 хиляди произшествия. Едва през 2017 година обаче се следи минимално повишаване от към 7 лв. на наложителната застраховка „ Гражданска отговорност”. Така междинната цена е към 223 лв..

На този декор приблизително за имуществени вреди се заплащат към 1600 лв., а за неимуществени компенсациите порастват с всяка година до над 40 хиляди лв..

Така в обособени компании не е изключено ново повишаване на наложителната застраховка.

Преди 5 години незрящият Иван Янев е затрит на пешеходна пътека. След поредност интервенции и рехабилитация е благополучен, че още веднъж е на крайници. Възстановяването му включва скъпи импланти, а правосъдните каузи лишават години. „ У нас, в случай че няма неоправдателна присъда, застрахователите не поемат никакви разноски. Всички закупувания на импланти трябваше да бъдат обезпечени от мен и моето семейство”, сподели потърпевшият пред bTV.

След близо 5 години каузи разноските му са възобновени посредством обезщетение по „ Гражданската отговорност” на водача.

„ Беше благополучие в нещастието, тъй като в случай че нямаше застраховка, нямаше да има от кого да потърся най-малко финансова отплата, тъй като друга не може да се поиска”, съобщи Иван Янев.

Междувременно междинният размер на компенсациите за неимуществени вреди пораства. А застрахователите предизвестяват, че от юни има решение на съда, което уголемява доста кръга на роднините, които могат да предявяват искания.

„ То би могло доста повече да оскъпи продукта. Може да има извънредно огромен резултат върху обезщетенията”, разяснява Коста Чолаков, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи.

Според Асоциацията на потърпевшите в произшествия цената на „ Гражданската отговорност” сега е прекомерно ниска. „ Нека не се тормозим, че цената на застраховката се демонстрира, в последна сметка тя пази самите нас. Когато компенсациите са за стотици хиляди, няма по какъв начин застраховката да е 200 лева.”, уточни Владимир Тодоров.

Истинското решение виждат във въвеждането на система, съгласно която изрядните водачи заплащат евтина застраховка, а нарушителите се санкционират с по-солени вноски.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР