Приходите от електронни винетки и тол за 2021 година са

...
Приходите от електронни винетки и тол за 2021 година са
Коментари Харесай

Предвижда се шофьорите еднократно да могат да поправят сгрешена винетка

Приходите от електронни винетки и тол за 2021 година са над 452,5 млн. лева В същото време издръжката на Националното тол ръководство (НТУ) е малко над 84,4 млн. лева Данните потвърждават, че Научно-техническо управление не работи на загуба. Приходите постъпват в републиканския бюджет и по силата на европейското и българското законодателство се влагат само за поддръжка и създаване на републиканската пътна мрежа.

Екипът на Министерството на районното развиване приготвя нормативни промени, които да разрешат проблемите с неточности при въвеждане на данни в е-винетките и в тол таксуването.

Предвижда се водачите еднократно да могат да поправят сбъркана винетка. Корекцията ще работи от датата на пазаруването ѝ, т.е. обратно във времето. В момента корекцията работи отсега нататък. Така, при поправяне на сбърканите данни за автомобила, ще има опция и за изтриване на всички наложени наказания все още. Целта е да се реализира правдивост при санкционирането на жителите, които са купили винетка, само че не са въвели вярно данните си. Агенция „ Пътна инфраструктура “ ще вкара в допълнение ограничения за улеснение на водачите за вярно попълване на данните за автомобила им, в това число и посредством осведомителна акция.

Други нормативни промени ще адресират проблемите с тол таксите за превозвачите. Идеята е да се разграничават случаите на извършители и тези, които несъзнателно или несъзнателно, не са подали тол данни до АПИ за част от изминатия път. Обмисля се понижаване на административните наказания за тези ползватели на пътя, като се избегне несправедливото им санкциониране с огромни по мярка санкции. В тези случаи ще се уточни и цената на обезщетителната такса.

Освен това Министерство на регионалното развитие разпореди цялостна проверка на активността на тол системата от основаването ѝ до 31 декември 2021 година На базата на заключенията също ще бъдат препоръчани промени за възстановяване на работата ѝ.

Одитът е разграничен в две елементи. Едната е изследване на техническите параметри на системата по отношение на контракта за построяването ѝ. Целта е да се откри дали данъкоплатецът е получил в реалност това, за което е платил. Втората част на одита би трябвало да изследва активността на Научно-техническо управление, като проучва подписаните контракти с снабдители.

От общите доходи за предходната година 429 981 454,63 лева са от пътни такси /е-винетка и тол/, а 22 542 492 лева са от санкции /компенсаторни такси, наказателни постановления и актове за определяне на административни нарушения/. В сумата от малко над 84,4 млн. лева за прехрана на Научно-техническо управление през 2021 година се включват разноските за заплати, осигурителни вноски, гориво, прехрана /ток, вода, топлоенергия, телефон и т. н./, както и възнагражденията, които тол ръководството би трябвало да изплати на националните снабдители на услуги като комисионна за осъществените от тях действия. В посочената сума е включено всичко, обезпечаващо активността на администрацията на Научно-техническо управление.

В тол ръководството изрично няма чиновници със заплати в размер от 47 000 лева до 53 000 лева, каквито внушения се вършат. Основните месечни хонорари на чиновниците се дефинират според Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрация, като се регистрира равнището на заеманата служба, квалификацията и професионалния опит. Средната брутна месечна заплата на чиновник по служебно правно отношение в Научно-техническо управление за 2021 година е 2242 лв.. Средното брутно месечно заплащане на чиновник по трудово правно отношение в Научно-техническо управление за 2021 година е 1602 лв..
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР