Приходите от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби за

...
Приходите от акцизи, ДДС при внос, мита и глоби за
Коментари Харесай

Агенция Митници с рекордни в историята си приходи за 2021 година

Приходите от акцизи, Данък добавена стойност при импорт, мита и санкции за 2021 година, управлявани от Агенция " Митници ", надвишиха 10,5 милиарда лв.. Резултатът е рекорден и се реализира за първи път в историята на Агенцията. Това съобщи шефът на Агенция " Митници " Павел Тонев, при показване на резултатите от активността през миналата година.

Повишението е с близо 1,35 милиарда лв. (14,7%) по отношение на 2020 година, като приходите надвишават с 428 млн. лв. (4,2%) плануваното за 2021 година. Най-значителен годишен растеж се регистрира при приходите от мита (38%), от Данък добавена стойност при импорт (30%) и данък (4%).

Тонев означи, че в интервала януари - април предходната година, приходите от акцизи са били с съвсем 87 млн. лева по-малко от плануваното, а през интервала май-декември, растежът е с 302 млн. лв..

Касовите приходи за 2021 година от данък на горива нарастват с 6,6% и с номиналния си размер от 2,44 милиарда лева надминават резултатите освен от миналата година, само че и от предпандемичната 2019 година.

Контролът на данъчните хранилища и икономическите оператори, регистрирани по закона за акцизите и данъчните хранилища (ЗАДС) за горива, е един от целите през изтеклата година, означи шефът на Агенция " Митници ".

Събираемостта от данък за тютюн и тютюневи произведения през 2021 година се усилва с 2,4%, до 2,84 милиарда лева, а количествата цигари, обложени с данък, нарастват с 2,9%. Нетните доходи от данък на алкохол, алкохолни питиета и бира през 2021 година възлизат на съвсем 308 млн. лева и регистрират покачване със 7,8% на годишна база.

Постъпленията от Данък добавена стойност при импорт на артикули през 2021 година означават исторически най-голям растеж след влизането на България в Европейски Съюз, достигайки размер от 4,55 милиарда лв.. Това е с 30,1% повече от миналата година и с 8,6% над заложеното в годишния проект.

През 2021 година постъпленията от мита при импорт се покачиха и доближиха съвсем 290 млн. лева, което съставлява 120,1% осъществяване на заложения проект. Следва да се означи наклонността на реализиране на върхови стойности на приходите от мита през интервала юни - декември 2021 година, акцентира шефът на Агенция " Митници ".

Данните за валутните нарушавания демонстрират, че през 2021 година откритите недекларирани парични средства са близо 5 пъти повече по отношение на тези през 2020 година и надминават откритото като общ размер в предходните пет години (2016-2020 г.).

Вследствие на засиления митнически надзор през последните месеци, се регистрира и спад на вноса и увеличение на заявената митнически стойност на първокласни коли от Съединени американски щати и Канада.

" Високите резултати се дължат на професионализма на митническите чиновници ", заключи шефът на " Митниците " и уточни, че в организацията към този момент интензивно се работи по инспекция на колите импорт от Швейцария, както и по вноса на различни произведения за пушене.
 Агенция
Агенция " Митници " събра над 1 милиарда лв. за втори следващ месец

Размерът на събрания Данък добавена стойност от импорт е рекорден за настоящата година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР