Приходите на Русия от суров петрол са спаднали с 32%

...
Приходите на Русия от суров петрол са спаднали с 32%
Коментари Харесай

Ембаргото върху руския петрол коства на Москва 160 милиона евро на ден

Приходите на Русия от недопечен нефт са спаднали с 32% през декември заради възбраната за импорт на недопечен нефт и ценовия таван

Забраната на Европейския съюз за импорт на недопечен нефт от Русия и ограничението на цените на петрола се правят оценка на 160 млн. евро (171,7 млн. долара) на ден, съгласно заключенията на Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA), представени от БГНЕС.

Европейски Съюз забрани вноса на недопечен нефт по море от Русия, както и застраховането и финансирането на превоза на съветски нефт до трети страни, изключително по морските направления. Забраната на Европейски Съюз влезе в действие на 5 декември 2022 година Европейски Съюз и Г-7 се споразумяха за ограничение на цената на съветския нефт до 60 $ за барел, което влезе в действие същия ден.

CREA откри, че приходите на Русия от недопечен нефт са спаднали с 32% през декември заради възбраната за импорт на недопечен нефт и ценовия таван. След като в края на предишния месец Германия спря вноса на съветски нефт по петролопровода " Дружба ", това докара до в допълнение понижение от 5%.

Тръбопроводът " Дружба ", е главната линия, по която се придвижва нефт от източноевропейска Русия за Украйна, Беларус, Полша, Унгария, Словакия, Чешката република, Австрия и Германия.

През октомври по тръбопровода са превозени общо 2,5 млн. барела недопечен нефт и 700 000 барела петролни артикули за страните от Европейски Съюз.

Въпреки спада на приходите, Русия към момента печели по 640 млн. евро дневно от износа на изкопаеми горива. Тази сума ще намалее до към 520 млн. евро, откакто до 5 февруари влезе в действие възбраната на Европейски Съюз за импорт на пречистен нефт и разширението на ценовия таван за рафинираните петролни артикули, заяви Анадолската организация.

" Забраната на Европейски Съюз за импорт на петрол и таванът на цените на нефта най-сетне влязоха в действие и въздействието е толкоз доста, колкото се очакваше. Това демонстрира, че разполагаме с инструментите, с цел да помогнем на Украйна да надделее против експанзията на Русия. От значително значение е да се понижи таванът на цените до равнище, което да лиши Кремъл от облагаеми облаги от нефт, и да се ограничи останалият импорт на нефт и газ от Русия ", цитира изследването Лаури Миливирта, водещ анализатор в CREA.

Констатациите на CREA демонстрират, че до момента Русия е спечелила 3,1 милиарда евро от превозването на недопечен нефт в плавателни съдове при настоящия ценови таван, а 2 милиарда евро от тази сума са данъчните доходи, които отиват непосредствено в съветското държавно управление.

Тъй като ценовият таван от 60 $ за барел е надалеч над индустриалните разноски на Русия, намаляването му до 25-35 $ за барел би понижило приходите на Русия от експорт на нефт с най-малко 100 млн. евро дневно, съгласно CREA.

" Първият месец на ембаргото потвърждава това, което споделяме през цялото време на инвазията; приходите от износа на изкопаеми горива са финансовата кръвна линия за войната на Путин ", съобщи Светлана Романко, създател и шеф на неправителствената организация " Razom We Stand ", във връзка резултатите от изследването.

" Ценовият таван би трябвало да бъде преразгледан надолу и да се ускори използването на ембаргото. Без доходи от експорт на изкопаеми горива бруталната офанзива на Русия против интернационалното право, правата на индивида и околната среда ще се срине. Нуждаем се от повече дейности от страна на обединението за ценовия таван ", сподели тя.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР