Приходите на Русия от износ на изкопаеми горива се сринаха

...
Приходите на Русия от износ на изкопаеми горива се сринаха
Коментари Харесай

Русия губи по 160 млн. евро на ден заради петролните санкции на ЕС и наложения ценови таван

Приходите на Русия от експорт на изкопаеми горива се сринаха през декември, сочи нов отчет, което  може доста да възпрепятствайки способността на президента Владимир Путин да финансира войната в Украйна. Забраната за вноса на съветски нефт в Европейски Съюз и наложеният таван на цените от 60 $ за барел костват на Русия 160 милиона евро дневно, само че спомагателните ограничения могат да умножат отрицателното въздействието.

Това се показва в доклад на Центъра за проучване на силата и чистия въздух (CREA), оповестен в сряда. CREA е независм финландски мозъчен концерн.

Тъй като глобите и разноските за военната инвазия в Украйна оказват въздействие върху стопанската система на Русия, страната е по-зависима от всеки път от приходите от износа на изкопаеми горива, се показва в разбора. Същевременно Европейски Съюз предприе солидни стъпки през последната година, с цел да прекъсне зависимостта си от вноса на горива от Русия и да приключи финансирането на непредизвиканото и нелегално нахлуване на Кремъл против Украйна и Европа. 

Краткосрочните свръхпечалби, генерирани за Русия от извънредно високите цени на изкопаемите горива през 2022 година, стартират да се изчерпват, частично заради намаляването на потреблението на изкопаеми горива, провокирано от високите цени. 

Следователно по-нататъшни съкращения на приходите на Кремъл ще отслабят значително способността на страната да продължи експанзията си и да помогне за прекратяването на войната.

В своя отчет CREA прави оценка въздействието на ограниченията, подхванати от Европейски Съюз и другите съдружници на Украйна досега, и разпознава спомагателни благоприятни условия за източване на военните средства на Кремъл.

Приходите на Русия от експорт на изкопаеми горива спаднаха със 17% през декември до най-ниското равнище от началото на пълномащабното навлизане на страната в Украйна.

Забраната на Европейски Съюз за вноса на съветски нефт и наложеният ценови тавана (от 60 $ за барел) пък костват на Русия към 160 милиона евро дневно. Спадът в размерите на доставките и цените на съветския нефт понижи приходите от експорт на страната със 180 милиона евро дневно. 

В същото време Русия съумя да си възвърне 20 милиона евро дневно посредством увеличение на износа на рафинирани петролни артикули за Европейски Съюз и останалия свят, което докара до чиста дневна загуба от 160 милиона евро, показва CREA.

Мерките в Европейски Съюз доведоха до понижение с 12% на съветския експорт на недопечен нефт и спад с 23% в продажните цени, което пък провокира спад с 32% спад на съветските доходи от експорт на недопечен нефт през декември. 

Според разбора на Центъра за проучване на силата и чистия въздух, Русия към момента печели към 640 милиона евро дневно от експорт на изкопаеми горива, което обаче е спад от доста високите равнища на облага от към 1 милиарда евро дневно през интервала март до май 2022 г. 

Забраната на Европейски Съюз за импорт на пречистен нефт, разширението на горната граница на цените за рафинирания нефт и пониженията на вносът на нефт по тръбопроводи в Полша ще понижи тази сума с още почти 120 милиона евро дневно до 5 февруари, прави оценка CREA.

Европейски Съюз въпреки всичко остава най-големият вносител на нефт от Русия през декември, като се включват суровият нефт по тръбопроводите и всички петролни артикули. Това обаче евентуално се е трансформирало, откакто Германия престана да внася съветски петрол от тръбопроводи в края на декември и възбраната на Европейски Съюз за съветски петролни артикули, влизащата в действие през февруари. Япония пък стана най-големият вносител на втечен природен газ (LNG) от Русия, защото европейските купувачи понижиха покупките. Китай, Южна Корея, Турция, Индия и Япония пък са най-големите вносители на въглища.

Досега Русия е осъществила транспорти с кораби за 3,1 милиарда евро на недопечен нефт, който е обзет от ценовия тавана, което води до почти 2,0 милиарда евро данъчни доходи за съветското държавно управление. Този данъчен доход обаче може да бъде отстранен съвсем изцяло посредством преразглеждане на тавана на цените до равнище, което е доста по-близко до индустриалните разноски на Русия, регистрира CREA.

В разбор на CREA се показва, че понижаване на горната граница на цените на суровия нефт до 25-35 $ за барел, което към момента е много над разноските за произвеждане и превоз в Русия, би понижило съветските доходи от експорт на нефт с най-малко 100 милиона евро дневно.

Коалицията, стоящата зад ценовия таван, разполага със мощен лост за напън на цените - Русия не е намерила смислена опция на корабите, притежавани и/или застраховани в границите на Г-7 за превозване на съветски недопечен нефт и петролни артикули от пристанища на Балтийско и Черно море, показва CREA.

В Тихия океан Русия продължава да употребява танкери, застраховани от Обединеното кралство, с цел да продава нефт на Китай, макар че пазарната цена на петрола е над равнището на ценовата граница. С оглед на това са нужни нови ограничения против застрахователите и танкерите, занимаващи се с тази търговия.

По-нататъшните ограничения, налични за Европейски Съюз и съдружниците, могат да понижат в допълнение приходите на Русия от експорт на изкопаеми горива с към 200 милиона евро дневно от равнището, планувано след възбраната за импорт на петролни артикули и прелюдия ценови таван.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР