Приходите на OpenAI достигат 2 млрд. долара на годишна база

...
Приходите на OpenAI достигат 2 млрд. долара на годишна база
Коментари Харесай

OpenAI влиза в звездния отбор на Силициевата долина с $2 млрд. приходи

Приходите на OpenAI доближават 2 милиарда $ на годишна база след зашеметяващия триумф на водещия ѝ артикул за изкуствен интелект ChatGPT.

Резултатите я слагат измежду най-бързо разрастващите се софтуерни компании в историята, оповестява FT.

Според двама източници, осведомени с финансите на основания в Сан Франциско стартъп, годишният му оборот е достигнал 2 милиарда $ през декември 2023 година

Летящ старт, огромни упоритости

Подкрепената от Microsoft компания обаче има убеденост, че може да удвои тази цифра до 2025 година поради огромния интерес от бизнес клиенти, които желаят да употребяват технологията на OpenAI за внедряване на генеративни принадлежности за изкуствен интелект на работното място.

Изключителният растеж ще сложи OpenAI измежду няколкото компании от Силициевата котловина, в това число Гугъл и Meta, които са осъществили доходи от 1 милиарда $ в границите на десетилетие след основаването си.

OpenAI започва като изследователска лаборатория за изкуствен интелект с нестопанска цел през 2015 година, само че се трансформира в комерсиален колос, откакто през 2020 година сътвори бизнес поделение.

Според софтуерното издание The Information годишните ѝ доходи са били 1,3 милиарда $ едвам през октомври предходната година, само че темпът на повишаване на продажбите продължава да се форсира.

Въпреки разтърсванията в компанията предишния ноември, когато основният изпълнителен шеф Сам Алтман беше отхвърлен от борда на OpenAI, а единствено няколко дни по-късно беше възобновен на поста, групата продължава да се възползва от взрива на изкуствения разсъдък, който започва с стартирането на ChatGPT през ноември 2022 година

Според Сам Алтман, към ноември предходната година 92% от фирмите от класацията Fortune 500 са употребявали артикули на OpenAI, в това число ChatGPT и базовия му модел на AI GPT-4, а чатботът има 100 млн. седмични консуматори.

Интересът на потребителите и бизнеса към генеративния AI – системи, които могат да генерират код, текст, изображения, видео и да проучват информация от потребителски подкани, внезапно нараства.

Редица съперници, в това число огромните софтуерни водачи като Гугъл и Meta, както и стартъпи, измежду които Anthropic, Mistral и Cohere, също стартират да оферират на пазара свои артикули с изкуствен интелект.

В четвъртък Гугъл разгласи новата си система за изкуствен интелект Gemini, до която потребителите имат достъп посредством премиум абонамент от 20 $ на месец, напомня FT.

Битката с големите разноски продължава

Въпреки впечатляващите резултати от приходите, Алтман съобщи, че OpenAI остава губеща заради големите разноски за основаване и действие на нейните модели. Очаква се те да продължат да изпреварват растежа на приходите, защото компанията създава по-сложни модели и би трябвало да набере още десетки милиарди, с цел да покрие тези разноски.

" Разходите за образование са просто големи, само че това е съзнателно ", съобщи Алтман пред FT през ноември.

Досега най-големият спонсор Microsoft е заел до 13 милиарда $ за OpenAI, защото фирмите подписаха съглашение за съдействие в безумната конкуренция за изкуствен интелект.

Моделите на OpenAI са в основата и на AI Copilot на Microsoft - помощник с изкуствен интелект за корпоративните консуматори на Microsoft 365, нейния пакет от програмен продукт за продуктивност, включващ Office, Excel и PowerPoint, който се популяризира през последните три месеца.

Стартъпът има съглашение с Microsoft за облагата от всички продажби, осъществени посредством вложителя. Макар че Microsoft не разкрива данни за продажбите или потребителите на Copilot, през октомври компанията съобщи, че 18 000 клиенти купуват софтуера OpenAI посредством платформата Azure. 

Амбициозен проект за потенциала на полупроводници

Междувременно стана ясно, че Сам Алтман изследва и способи за увеличение на доставките на полупроводници - жизненоважна стока за фирмите за изкуствен интелект, които се стремят да основават най-новите модели, с цел да понижат разноските на OpenAI.

" Изграждането на огромна инфраструктура за AI и на устойчива верига за доставки е от решаващо значение за икономическата конкурентоспособност. OpenAI ще се опита да помогне! ", написа тази седмица той в X.

we believe the world needs more ai infrastructure--fab capacity, energy, datacenters, etc--than people are currently planning to build.

building massive-scale ai infrastructure, and a resilient supply chain, is crucial to economic competitiveness.

openai will try to help!
— Sam Altman (@sama) February 7, 2024
Според информация на wallstreet-now.com, софтуерният водач е отпред на самодейност, ориентирана към възстановяване на инфраструктурата в поддръжка на усъвършенстваните технологии за изкуствен интелект, като включва разисквания с евентуални вложители, в това число с държавното управление на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Световната полупроводникова промишленост, която е от значително значение за зареждането на огромни езикови модели като ChatGPT на OpenAI, понастоящем изпитва дефицит на високопроизводителни чипове, изключително на графични процесори (GPU).

Планът на Алтман има за цел да се оправи с този проблем, който е от решаващо значение за постигането на неестествен общ разсъдък, дефиниран като системи с изкуствен интелект, които надминават човешкия разсъдък в необятен набор от задания.

През 2022 година полупроводниковата промишленост регистрира световни продажби в размер на 527 милиарда $, като прогнозите сочат, че до 2030 година тази цифра може да се удвои.

Амбициозното финансиране, което Алтман планува, освен ще надвиши настоящия размер на промишлеността, само че и финансовите благоприятни условия на доста национални стопански системи и корпоративните върхове за набиране на средства.

Визията включва взаимни старания с производителите на чипове, доставчиците на сила и разнообразни вложители за създаване на нови леярни за чипове. Тези уреди ще се ръководят от съществуващите компании за полупроводници, като OpenAI ще се ангажира да бъде главен консуматор на създадените чипове.

Дискусиите, които към момента са в прелиминарен етап, включват комплицирани договаряния с мрежа от световни сътрудници и зависят от регулаторните утвърждения, изключително от държавното управление на Съединени американски щати, поради стратегическото значение на полупроводниковата промишленост.

Инициативата преглежда и забележителните енергийни условия на технологиите за изкуствен интелект, като предлага решения за стабилно облекчаване на търсенето.

Алтман взе участие в полемики с основни фигури, в това число шейх Тахнун бин Зайед ал Нахаян от ОАЕ и Масайоши Сон, основен изпълнителен шеф на SoftBank, като изследва осъществимостта и евентуалните партньорства за този огромен план.

Геополитически провокации

Проектът обаче е изправен пред голям брой провокации, в това число избор тук-там за новите фабрики, обезпечаване на нужното финансиране и превъзмогване на геополитически и стратегически съображения, изключително във връзка с присъединяване на непознати държавни управления в браншове на сериозната инфраструктура.

В хода на полемиките OpenAI продължава да работи с държавното управление на Съединени американски щати и други заинтригувани страни, като акцентира сходството на плана с националните цели и капацитета му да подтиква софтуерния прогрес и икономическия напредък.

" OpenAI организира продуктивни полемики по отношение на увеличението на световната инфраструктура и веригите за доставки на чипове, сила и центрове за данни - които са от решаващо значение за AI и други промишлености, които разчитат на тях. Ще продължим да осведомяваме държавното управление на Съединени американски щати поради значимостта на националните цели и чакаме да споделим повече детайлности на по-късна дата ", декларира Сам Алтман.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР