Приходите на Египет от експлоатацията на Суецкия канал са намалели

...
Приходите на Египет от експлоатацията на Суецкия канал са намалели
Коментари Харесай

Приходите от Суецкия канал спадат с 40% заради напрежението в Червено море

Приходите на Египет от употребата на Суецкия канал са намалели с 40 % от началото на годината, откакто огромни компании за морски транспорти пренасочиха корабите си надалеч от маршрута, поради офанзивите на йеменските хуси, съобщи шефът на Администрацията на Суецкия канал адмирал Осама Рабие, представен от онлайн изданието " Масрауи ". 

Трафикът по основния търговски път е намалял с 30 % сред 1 и 11 януари на годишна база. 544 плавателни съда са минали през канала от началото на 2024 година, до момента в който за същия интервал на 2023 година са били 777. 

Вече няколко седмици обвързваните с Иран йеменски бунтовници хуси атакуват търговски кораби в Червено море в символ на поддръжка за палестинската формация " Хамас ", отбелязва изданието. 

Само кораби, които не са могли да забавят курсовете си, са поели по заобиколния маршрут около нос Добра вяра в Република Южна Африка, а останалите изчакват стабилизирането на обстановката, уточни Рабие. По думите му опасенията на морските превозвачи не биха могли да се преодолеят с понижения на таксите или други финансови тласъци от страна на ръководството на Суецкия канал. 

„ Голяма част от стоките ще се върнат, откакто проблемите свършат “, добави Осама Рабие. 

Суецкият канал, който е най-късият морски път сред Азия и Европа, свързва някои от най-големите консуматори на артикули и снабдители на двата континента. През него минава към 12 % от международната търговия, което съставлява над 30 % от интернационалния трафик на контейнеровози, или артикули за над 1 трилион $ годишно.

Морският път е основен източник на задгранична валута за Египет, от която страната изпитва дефицит сега. Последиците от напрежението в Червено море основават спомагателни усложнения за страната, която към този момент изпитва проблеми, свързани с войната в прилежащ Судан и рецесията в линията Газа. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР