Приходите им са европейски, а разходите и инвестициите африкански, така

...
Приходите им са европейски, а разходите и инвестициите африкански, така
Коментари Харесай

Инициативният комитет срещу кариерите в Белащица: Приходите ...

Приходите им са европейски, а разноските и вложенията африкански, по този начин реагираха от Инициативния комитет против кариерите над Белащица във връзка изявление на изпълнителния шеф на " Холсим кариерни материали Пловдив " АД Катерина Димитрова-Попова в " Марица ". Надежда Топурова, Ани Кемалова, юрист Снежана Стефанова, Иво Кемалов, Юлия Бачева, Лидия и Павел Гимишеви желаеха думата възмутени от изказвания на Попова, че съблюдават законодателството при осъществяваната активност и че " годишно компанията подарява средства за инфраструктура, обучение и екология - това са предпочитани сфери на тяхната корпоративна обществена отговорност ".

" Като Инициативен комитет и поданици на Белащица, сме събрали информация с обстоятелства. Първо, дамата твърди, че практиката на сдружението, като интернационално, е да съблюдава изцяло националното законодателство там, където оперират. В случая " Холсим кариерни материали " до 2019 година нямаше създаден проект за рекултивация, а приказват за рекултивационна процедура на всички места, където обработват. Под натиска на обществеността и на нас, подобен проект се създаде през 2019 година ", съобщи Надежда Топурова от Инициативния комитет. И настоя Попова да разгласи какви средства е заделила компанията за рекултивация на кариерата над Белащица и за какво тя не се прави редом с добива, както гласят нормативните документи.

530 дка е територията на двете кариери, която предстои на рекултивация, пресметна Топурова. И добави, че за възобновяване на терените, от които са добивани инертни материали, се заделят минимални суми. Като образец даде " Европейски пътища ", където проектът за рекултивация на 230 дка планува да се вложат към 250 хиляди лв..

" От друга страна госпожа Попова акцентира обстоятелството, че са направени вложения, че отвън концесионните налози и такси, които заплаща сдружението, се поддържа локалната общност и се влага в района, тъй че да се усъвършенства инфраструктурата и развиването на района. Не познавам госпожата персонално и не сме имали среща с нея, само че пък имаме информация от предходния кмет на Белащица в какво се е изразявала тази поддръжка. Става въпрос за един интервал от 2011 година до 2017 година, като приблизително на година няма и 1000 лева влагани в с. Белащица ", сподели още Топурова. Тя е безапелационна, че не са търсили такава помощ, нито пък биха продали идеята за каквото и да е.

Обходният път, който се употребява от камионите на кариерата и сега е опустошен, е построен със средства на общината и данъкоплатците. Там няма нито стотинка вложена от концесионера на кариерата, безапелационни са още от Инициативния комитет.

Кметът на Община Родопи Павел Михайлов удостовери, че за построяването на трасето общината е вложила 2,5 млн. лева, които се заплащат от данъкоплатците.

От Инициативния комитет са безапелационни още, че работата с обществеността почнала едвам когато локалните се надигнали. " Никога преди този момент не е търсена никаква работа с популацията, с локалната общественост, локалните управляващи ", описа Юлия Бачева. " Този публичен съвет бе препоръчан, когато локалната общност направи първия си митинг. Тогава нашият формален отговор бе писмен, че не е допустимо да се образува подобен орган, защото нашите цели и претенции нямат допирни точки с тяхната активност, т.е. ние желаеме изцяло преустановяване на концесионния контракт, желаеме рекултивация на терена и преустановяване на добива в региона, тъй като заплашва здравето ни ", безапелационна е Бачева. Според Ани Кемалова локалната общност не е била търсена и осведомена от " Холсим кариерни материали " за каквото и да било, в това число и за дните на гърмежи, като се изключи един път. Според Юлия Бачева при гърмежите магнитутът, който се усещал в триетажната й къща, е 3,5. А от мястото на гърмежа се издигал прахуляк, сходен на атомна гъба.

Според Павел Гимишев зад настояванията им за затваряне на кариерите над Белащица не стоят политически ползи, а ползите на няколко обитаеми места против икономическите ползи на кариерите. Той изясни, че работата по учредяването на санитарно-охранителна зона поради съществуването в региона на карстови източници, които могат да захранят Белащица с питейна вода и да спрат кариерите, е зациклила. Проучването бе предоставено на ВиК-Пловдив, само че до ден сегашен в дерето тази вода се изливала в дерето, а през лятото селото е на режим, изяснява Гимишев. Водата е стратегически запас. За какъв рандеман приказваме в идващите 15 година, откакто на 500 метра от къщите се намират извори, попита риторично Бачева.

На една позиция сме с Инициативния комитет, съобщи кметът на Община Родопи Павел Михайлов. Преди 2 месеца написахме следващото писмо до шефа на РИОСВ-Пловдив, до МЕ, Министерство на регионалното развитие, Министерство на околната среда и водите, в което показваме негативно мнение по отношение на продължаването на концесията, тъй като опонира на проекта за интегрирано развиване на общината. В този проект, с изключение на всичко друго, е заложено, че Община Родопи има интерес и е почнал да се развива доста съществено развива туризма. В общината има 6 хотела, 2 мотела, къщи за посетители, има 10 винарски мазета. Ние сме ситуирани на пътя на Дионисий.

Разбира се, имаме желание да продължим да развиваме екотуризма и екопътеките, с активността на кариерите се утежнява атмосферният въздух, сподели Михайлов. Той изясни, че в община Родопи живеят 35 хиляди индивида, а в изключителна непосредственост е град Пловдив. Само за една година популацията на трите села - Белащица, Брестник и Марково, се е нараснало с 1302 индивида. Това значи, че община Родопи е желано място за живеене. Разрешенията за градеж за три години единствено в трите обитаеми места са общо 964, сподели още Михайлов. И добави, че вместо да основават условия за по-добър живот на хората и за развиването на бизнеса, би трябвало да се борят да не се удължава срокът на кариерите.

" Ние желаеме да се превърнем в общината, която е най-хубава за живеене, за правене на бизнес и за туризъм ", безапелационен е кметът на Община Родопи.

Сега инициативният комитет има намерение да изиска информация от Министерство на енергетиката дали е почнала процедурата по предаването на концесионния обект от " Холсим кариерни материали Пловидв ", откакто договорът им за рандеман в Белащица изтече още през февруари.

Те освен че нямат към този момент право да работят там, само че и да стои там тяхна техника, безапелационни са от Инициативния комитет.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР