Приходите и разходите на българските общини намаляват драстично за периода

...
Приходите и разходите на българските общини намаляват драстично за периода
Коментари Харесай

Общините регистрират излишъци въпреки кризата

Приходите и разноските на българските общини понижават фрапантно за интервала на рецесията с ковид. Повечето общини обаче не се нуждаят от държавно подкрепяне, защото завършват интервала на рецесията с остатъци в бюджетите си, макар спадовете. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Към 30 април се регистрира забележителен спад в приходите на общините в съпоставяне със същия интервал на миналата година. Средствата, събрани от налога върху недвижимите парцели, са по-малко със 75,7 милиона лева; с 42,2% милиона по-малко са парите, събрани от налога върху транспортните средства, а неплащането на таксата за битови боклуци е спаднало с 95,4 милиона лв. на годишна база, разяснява Горанов.

Финансовият министър означи, че срокът за прилагане на 5% отстъпка при предварително заплащане на налозите за недвижими парцели и транспортни средства е продължен от края на април до края на юни Това е изместило обичайния мощен месец за събиране на средства в общинските бюджети от април на юни. Очаква се неналичията в общинските бюджети да бъдат обезщетени с заплащането на налозите.

По време на изключителното състояние понижават и разноските на общините. На годишна база към 30 април спадът е с 68 милиона лв., от които 17 млн.са за издръжката на такива действия. Същевременно, към същия интервал се регистрира понижение на просрочените отговорности по общинските бюджети спрямо края на 2019 година с 27,2 млн. лева, в това число понижение с 26,4 млн. лева в локални действия.

Това значи, че макар спадовете на приходите и разноските към 30 април за същия интервал общините завършват с позитивно бюджетно салдо (излишък) в размер на 338,7 млн. лева, в това число 115,4 млн. лева остатък в локални действия и 223,2 млн. лева остатък в делегираните от страната действия и дофинансирането им. Извън посочения остатък, който е единствено за първите четири месеца на актуалната година, общините завършиха с наличия от 991,4 млн. лева бюджетната 2019 година

На базата на тези резултати от финансовото министерство не считат, че има причина да бъдат предоставяни финансови обезщетения за общинските бюджети от страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР