Приходи, които ще дойдат от новите европейски фондове, които са

...
Приходи, които ще дойдат от новите европейски фондове, които са
Коментари Харесай

Дацов: Параметрите в бюджета може да са проблем за чаканите пари от ЕС

Приходи, които ще дойдат от новите европейски фондове, които са в основата на множеството от финансовите вложения, могат да бъдат проблематични поради параметрите, които са заложени в Бюджет 2022.Това зави пред БНР финансистът Любомир Дацов, някогашен заместник-министър на финансите, като акцентира, че това е главен въпрос, само че не е бил дискутиран. Според него нещата са смущаващи:

" Във време и в стопанска система, в която би трябвало да имаш превишение на бюджета, залагането на макроикономическа политика, която основава големи дефицити, подтиква инфлация и увеличението на задълженията, е, меко казано, смущаваща. Още повече, че с параметрите, които са заложени в бюджета, и с оценките, които са направени, ние непосредствено ще се сблъскаме с европейските фискални правила за ръководство на бюджета, защото на база на това, че би трябвало да има превишение, а не дефицити, ще излезем в нарушаване на тези правила ".

Финансистът предвижда, че заложената политика ще докара до повдигане на налози:

" В трите години оттук насетне е планувано да има дефицити, като най-малкият е близо 4 милиарда лв., а най-големият - над 6 милиарда лв.. За идващите няколко години е планувано най-малко да вземем към 10% от Брутният вътрешен продукт нов дълг ".

Дацов акцентира, че " правенето на дефицити в условия на бумтяща стопанска система опонира на всички правила ".

По думите му дефицити се вършат нормално за пай интервал, когато има спад на стопанската система, с цел да подкрепи страната връщането и стабилизирането на стопанската система: " Ние сме в тотално друга конюнктура. Държавата се трансформира в деен състезател, употребявайки тези запаси. Триковете, които вършат държавните управления нормално, са като дефицитите се вършат, когато се употребяват спомагателни запаси, само че държавното управление се прави на положително и не желае да покаже, че прикрито подвига налозите ".


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР