Приготвят се много лесно и просто, ще е жалко да

...
Приготвят се много лесно и просто, ще е жалко да
Коментари Харесай

Толумбичките вече са ретро! Всички въздишат по тези Парени сладки с грис и кокос – пухкави и топящи се върху езика!

Приготвят се доста елементарно и просто, ще е тъпо да не ги пробвате. Много са вкусни и сочни, топят се в устата.  Парените сладки са известен турски десерт, за който има няколко разновидността в постен и „ благословен “ вид. Ние ще ви представим най-вкусния. Съставките се мерят с чаша от 200 ml и чаша от 90 ml. Ето какви артикули да си приготвите за чудните Парени сладки с грис и кокос:

Парени сладки с грис и кокос

Продукти: 

1 яйце 1 чаша олио (90 ml) или разтопено масло 1 чаша грис (85 g) 1 чаша кокос (30 g) 1 чаша кисело мляко/заквасена сметана (130 g) 2,5 чаши брашно (190 г) 1 пакетче ванилова захар (5-8 гр.) 1/2 пакетче бакпулвер (5 гр.) още малко грис

За сиропа:

2,5 чаши захар (425 г) 2,5 чаши вода (500 мл) резен лимон

Приготвяне: 

Първо пригответе сиропа, с цел да има време да изстине. Поставете 2,5 чаши захар и същото количество вода в тенджера, разбъркайте и поставете на огъня. Може незабавно да сложите лимоново резенче, или да го прибавите преди края. От момента на завиране, варете 1 минута, след което оставете сиропа настрани и го оставете да изстине.

 захарен сироп

ЗА ТЕСТОТО: В дълбока купа сложете 90 мл олио или разтопено масло, прибавете едно яйце, 30 г кокосово брашно, 85 г грис, 130 г гъсто кисело мляко или заквасена сметана, половин пакетче бакпулвер и ванилова захар.

 артикули парено тесто

 сухи съставки тесто

Разбийте добре с лъжица или шпатула, до момента в който съставките се изравнят в хомогенна примес. След това прибавете 190 г брашно. Разбъркайте с лъжицата, до момента в който брашното поеме течността, след което месете още малко с ръка, с цел да стане безпрепятствено тестото. Накрая ще получите меко и леко лепкаво тесто.

 маслено тесто

Откъснете една трета или четвърт от полученото тесто, след което с длани оформете дълго и фино руло. Опитайте се да го извършите отмерено с идентична дебелина. След това благодарение на вилица го натиснете от горната страна, с цел да го сплеснете и да оформите шарки.

 фитил тесто

 шарки тесто

Така завършения фитил нарежете на части с широчина 2-3 см, като всяка част оваляйте в грис, с цел да залепне хубаво от всички страни. Подредете сладките в леко намаслена тава или застлана с хартия за печене. Повторете процедурата с останалото тесто.

 сладки маслено тесто

 сладки в грис

Така приготвените сладки се пекат в авансово загрята на 200 градуса фурна за към 30-35 минути. Когато се изпекат, се изваждат от фурната и се оставят за минути да изстинат, след което се заливат със студения сироп.

 грис-сладки в тава

 сиропиране сладки

Покрийте ги от горната страна с друга тава или кърпа и ги оставете по този начин за час, до момента в който поемат сиропа и изстинат.

 парени сладки с грис

 парени сладки с кокос

Да ви е сладко!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР