Приготвянето на великденски печива е предизвикателство за всяка домакиня. Но

...
Приготвянето на великденски печива е предизвикателство за всяка домакиня. Но
Коментари Харесай

3 тайни за ароматен козунак на конци

Приготвянето на великденски печива е предизвикателство за всяка стопанка. Но нищо не може да се съпостави с благоуханен домашно подготвен козунак на конци. А това не е чак толкоз мъчно, стига да знаете някои съществени правила. Вижте кои са трите секрети за благоуханен козунак на конци.
1. Изберете деликатно яйцата, млякото и маята
За да е апетитен козунакът, не трябва да вършиме взаимни отстъпки с продуктите. Подберете качествени яйца от свободно отглеждани кокошки, в случай че няма по какъв начин да си осигурите домашни. Не забравяйте да ги извадите от хладилника няколко часа, преди да започнете с месенето на козунаци.

Прясното мляко е също толкоз значимо. За да станат козунаците още по-вкусни, се нуждаете от високомаслено прясно мляко – 3% или 4.5%. Изберете прясна квас, вместо суха.

Не забравяйте, че качественото брашно също е наложителна съставна част за вкусно козунак на конци. Изберете брашно, чиито качества познавате добре.

 Изберете деликатно яйцата, млякото и маята
 2. Направете козунаците по-ароматни и потребни с качествена захар
Бялата захар е минимум потребната захар от всички разновидности, които ще откриете на пазара. За благополучие има здравословна и налична опция – кафява захар Пасифлора. Тя се прави от узряла на слънце захарна тръстика, която се пресова деликатно, с цел да се извлече сладкият сок, който след това се трансформира в деликатни ароматни кристалчета кафява захар. Кафява захар Пасифлора не се избелва и рафинира . Благодарение на това се резервират скъпите витамини и минерали, съдържащи се в тръстиката.

Можете да я добавяте към всичко – утринното си кафе, чаша чай, брауните, торти, даже коктейли. Освен това тя е изключително подобаваща при приготвянето на козунаци. Кафява захар Пасифлора ще направи козунаците по-ароматни и ще подчертае усета. А най-хубавото е, че няма потребност да променяте пропорциите – тя замества рафинираната бяла захар 1:1 .

Когато употребявате кафява захар Пасифлора, не се нуждаете от доста спомагателни изкуствени аромати , които придават неестественото си парфюмно благоухание към този обичаен ритуален самун., шушулка ванилия и малко лимонова кора са съвършеното трио за благоуханен козунак на конци.

 
3. Козунакът обича топлота
Ако желаете козунакът да стане на конци, запомнете, че той се нуждае от топлота – безусловно и преносно. Важно е да затоплите стаята , в която ще месите – да е най-малко 25-28 градуса. Всички съдове, които употребявате,трябва да са топли. Вместо студена железна бъркалка, използвайте дървена лъжица. Смята се, че естествената топлота на дървото също способства за усета на козунака.

Топлината в душата също е изключително значима . Не започвайте да месите козунаци, в случай че сте нервни, ядосани или тъжни. Пуснете си отпускаща музика, настройте се. Трябва да ви е топло и в сърцето. Бъдете търпеливи – добавяйте всяка съставна част с обич и внимание, недейте да нервничите. Козунаците втасват на няколко стадия и се нуждаят от време. Не прибързвайте. Отдайте цялото си самообладание и обич , с цел да поднесете на фамилията си благоуханен козунак на конци. Защото най-вкусните козунаци са тези, в които човек е вложил цялото си сърце.
 3 предписания за благоуханен и апетитен козунак на конци
 
Козунак със стафиди, бадеми, кафява захар и фруктоза
 Козунак със стафиди, бадеми, кафява захар и фруктоза

Продукти:
550 г брашно + 1 супена лъжица 150 г + 1 супена лъжица 80 г масло 30 г прясна квас 200 мл прясно мляко 2 яйца 1 чаена лъжица ванилов дестилат кора от 1 лимон кора от 1 портокал 30 г стафиди накиснати в 2 супени лъжици ром  30 г филирани бадеми 1 жълтък+ 1 супена лъжица прясно мляко 1 супена лъжица Начин на подготвяне: В купичка натрошете маята и прибавете 1 с. л. фруктоза, 1 с. л. брашно и 50 мл от хладкото мляко. Разбийте добре и оставете за 10 минути да се задейства маята. Разтопете маслото на слаб огън и оставете да се охлади леко. В друга купа разбийте яйцата и фруктозата до пухкава примес. В огромна купа пресейте брашното и направете кладенче в средата. Налейте яйчената примес, прибавете лимоновата и портокалова кора и ваниловия дестилат. Сложете задействаната квас и останалото прясно мляко и солта и разбийте до разбъркване на продуктите. Прехвърлете върху кухненския плот и месете 10-15 минути, като през това време на дребни порции добавяте разтопеното масло. Оформете тестото на топка, поставете в купа и покрийте с фолио. Оставете да шупва на топло за 1 час.  Премесете тестото, като добавите и отцедените стафиди. Отново сложете в купа и оставете за още 1 час.  Разделете тестото на 2 равни елементи, всяка разделете на 3 и оформете на фитили. Сплетете на плитка, като при оформянето добавите малко разтопено масло и поставете в намаслена и покрита с хартия форма за печене с размери 26 х 10 см. Повторете с останалото тесто. Покрийте с фолио и оставете козунаците да втасат за още 45 минути. Намажете с разрушеното яйце, поръсете с кафява захар и бадеми и печете 10 минути в авансово загрята до 200 градуса фурна. Намалете градусите до 180 градуса и печете още 35-40 минути. Извадете готовите козунаци от формите и прехвърлете върху решетка. Оставете да се охладят за 10-15 минути преди да сервирате.Мини козунаци с кафява захар и великденски яйца
 Мини козунаци с кафява захар и великденски яйца
Продукти: 8 г суха квас 200 мл прясно мляко 75 г масло 2 яйца 120 г 550 г брашно
за намазване:
2 супени лъжици разтопено масло 1 жълтък разрушен с 1 с. л. прясно мляко 2 супени лъжици 6 боядисани великденски яйцаНачин на подготвяне: Налейте млякото в касерола, прибавете маслото и загрейте на слаб огън, до момента в който маслото се разтопи. В купа разбийте яйцата и захарта до приемането на ярко жълта пяна. В огромна купа пресейте брашното и прибавете маята. Налейте яйчената примес и охладеното мляко с масло. Разбъркайте и прехвърлете върху кухненския плот. Месете към 10-15 минути, до момента в който тестото стане безпрепятствено и еластично. Оформете на топка и сложете в намаслена купа, покрийте с фолио и оставете да втаса за 2 часа. Разделете втасалото тесто на 6 равни елементи и всяка – на още две. Оформете на фитили и усучете по 2 фитила, като най-после оформите венец. Поставете завършените козунаци в покрита с хартия тава за печене, като оставите задоволително място сред тях. Намажете с разтопено масло, покрийте с фолио и оставете да втасат още веднъж за към час. Намажете козунаците с разрушения с мляко жълтък, поставете във всеки венец по 1 великденско яйце и поръсете с кафява захар.
Източник: rozali.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР