Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500

...
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500
Коментари Харесай

Лесна рецепта за козунак на конци със стафиди и орехи

Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

За да получите бухнал козунак, който да се къса „ на конци “, ви превлагаме следната рецепта, която е мо.алко по-различна от класическите с това, че в козунака с изключение на стафиди, ще сложим и орехи и какао! Опитайте и усетът може да ви изненада, тъй като мен персонално – да.

Необходими артикули:

1 кг брашно 50 грама прясна мая 5 жълтъка 1 цяло яйце за намазване 600 мл топло прясно краве мляко 100 грама краве масло, разтопено 5 супени лъжици олио 150 грама захар 1 супена лъжица ванилова есенция настъргана кора от лимон или портокал щипка сол

За плънката:

5 белтъка 250 грама орехови ядки, смелени 50 грама стафиди 150 грама захар 2 лъжици какао на прах няколко капки есенция от ром захар за поръсване

Начин на подготвяне:

Сложете маята в купа и полейте със 100 мл топло прясно мляко. Сложете 1 супена лъжица захар и 1-2 супени лъжици брашно.

Разбъркайте добре, до момента в който маята се разтвори изцяло и се получи примес, като тесто за кекс. Оставете на топло място, до момента в който удвои размера си.

Разтопете кравето маслото в микровълнова фурна или на котлона, след което го оставете настрани да се охлади леко.

Сипете останалите 500 мл от прясното мляко в подобаващ съд, прибавете захарта,  ваниловата есенция и настърганата кора от лимон. Сложете на котлона и загрейте на слаб огън. Бъркайте, до момента в който захарта се разтопи изцяло. Щом това стане,  свалете от котлона и оставете настрани за няколко минути.

В обособен съд разбийте жълтъците с 5-те супени лъжици олио.

Пресейте брашното в огромна купа, прибавете солта и разбъркайте деликатно със силиконова шпатула. Направете кладенче и сипете топлото прясно мляко. Прибавете втасалата квас и жълтъците. Разбъркайте добре с шпатула, до момента в който се оформи тесто. Сипете разтопеното масло и с миксер бъркайте, до момента в който получи доста меко и еластично тесто.

Щом това стане, оформете топка и поставете в намазнена чиста купа. Покрийте с хавлия и оставете да на топло място да удвои размера си. Щом това стане с шпатула разбъркайте още веднъж тестото и още веднъж покрийте с хавлията. Оставете да удвои размера си.

Докато коксовото тесто шупва, пригответе плънката, като в купа разбиете белтъците със захарта. Бийте до подлучване на гъст бял крем. След това смелете орехите и сипете към крема. Прибавете есенцията от ром, какаото и стафидите.

След като втаса тестото, го сложете върху набрашнена работна повърхнина и разделете на 4 равни части или на 6 според от размера на формите, в които ще печете.

Намажете работната повърхнина с малко олио и намислете ръцете си. След това разточете кора от една топка тесто. Сложете плънката върху нея и намажете отмерено. Навийте на руло. Повторете с отстаналото тесто и плънка.

Вземете два фитила и ги усучете един към различен. Сложете във форма за печене, покрита с хартия. Повторете с другите половини. Покрийте с хавлия и оставете на топло място да удвои размера си.

Щом втасат добре, намажете козунаците с разрушено яйце и поръсете със захар.

Сложете в студена фурна и загрейте до 200 градуса. Печете за 10 минути, откакто доближи температура, а по-късно намалете на 180. Продължете да печете за още 20-25 минути или до златисто.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР