Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500

...
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин Хранителна стойност: 500
Коментари Харесай

Божа погача за Бъдни вечер: коричката е златна и хрупкава, а средата – мекичка и пухкава. Стъпка по стъпка:

Приготвяне: 30 мин Готвене: 60 мин Общо: 90 мин

Хранителна стойност: 500 kcal

Традиционното меню за Бъдни вечер не може да мине без царицата на празничната софра – постната погача. Някои домакини я месят по типичен метод – със сода, а други – с квас.

Както и да решите да я омесите, магията й се крие в украсата, която ще изберете. Символите, които се слагат върху обредния самун, се назовават за здраве, изобилие и благодат. Днес ви предлагаме една лесна рецепта за обичайната содена погача с декорация – малко по малко:

 содена питка с декорация

Традиционна содена погача за Бъдни вечер

Продукти:

брашно – 500 гр. газирана вода – 350 мл, топла олио – 5 супени лъжици оцет – 1 супена лъжица захар – 2 супени лъжици лимонов сок – 3 лъжици, прясно изцеден сода бикарбонат – 1 чаена лъжичка

Приготвяне:

Пресейте брашното 3 пъти в съда, в който ще месите (така ще влезе задоволително въздух), оформете кладенче и в него сложете захарта, олиото, содата, смесена с лимоновия сок и газираната вода, предварително леко загрята. 

Разбъркайте и омесете меко тесто. Увийте го с забрадка и оставете да почива на топло за към 30 минути. Отделете дребна част от тестото за украсата, а останалото тесто разпределете отмерено по дъното на дребна тавичка, намазана с олио. 

За питката на Бъдни вечер е особено, че е богато украсена. Започнете първо с кръста – благодарение на две вилици оформете кръст по цялата повърхнина на питката, като прищипвате тестото и го повдигате нагоре. След това направете две пиленца, като усучете фитил от тестото и завържете на възелче.

Може да добавите слънце и грозд – за изобилие и противоречива година, както и други присъщи знаци – житен клас, домашни животни, геометрични фигури и прочие Набодете повърхността на питката на няколко места с вилица или нож, с цел да не се напука по време на печенето. 

Поставете погачата в авансово загрятата фурна на 190 градуса и печете към 35 минути, до момента в който стане златисто-червена. Извадете готовата питка и я покрийте с навлажнена и добре отцедена чиста памучна забрадка за към 10 минути, по този начин че да омекне.

Приятен вкус и ярък празник!

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР