Пригответе се за урок по география. Предупреждаваме обаче предварително -

...
Пригответе се за урок по география. Предупреждаваме обаче предварително -
Коментари Харесай

Германският град, който не е в ЕС и още странни географски факти

Пригответе се за урок по география. Предупреждаваме обаче авансово - идващите места се характеризират с най-странната география в света.

Нова книга на сърбина Зоран Николич, озаглавена The Atlas of Unusual Borders, е в действителност вълнуващ алманах от „ завладяващи граници, територии и географски рядкости “.

И идва напълно в точния момент, поради възходящия интерес към интернационалните гранични въпроси около брекзит, показва Daily Mail.

Британското издание показва селекция от невероятни места, като да вземем за пример немския град, който не е в Европейски Съюз, френско-швейцарската граница, преминаваща през двойното легло в хотелски апартамент и други.

Вижте ги:

Ливия - във Франция е, само че принадлежи към Испания
Ливия е във Франция, на изток от Андора и на по-малко от километър от френско-испанската граница. Но принадлежи на Испания.

Историята за този статут се крие още в ранното Средновековие. Това е античната столица на една от каталунските страни - Чердания. Когато през 17-и век е формирано съглашение за граница сред Испания и Франция, Испания е длъжна да съобщи на Франция всички села от Северна Чердания. Въпреки това, защото Ливия има статут на град, тя резервира това обособено парче земя.

Около 1500-те й поданици постоянно считат своя град за „ родното място “ на Каталуния, защото техният феодален държател, ръководещ от самата Ливия, слага основите на актуалната каталунска еднаквост, се споделя в The Atlas of Unusual Borders.

Бюсинген ам Хохрейн - немският град, който не е част от Европейски Съюз

Градът се намира в Германия, само че нещата не са толкоз елементарни, що се касае до териториалния му статут.

Той е обособен от Германия от швейцарска територия, която го обкръжава и която в най-тясната й точка е необятна единствено 700 метра. И не е в Европейски Съюз.

Но пък е част от швейцарската митническа територия и швейцарският франк е най-често употребяваната валута, макар че е допустимо да се вършат заплащания в евро.

След Първата международна война в Бюсинген са извършени няколко референдума, на които близо 100% от популацията показва желанието си да се причисли към Швейцария. Всеки път страната отхвърля това искане, защото й липсва подобаваща територия, която да предложи на Германия в подмяна.

Баарле - където „ поданството “ на жителите на дадена къща се дефинира от позицията на нейната входна врата
Баарле е в южната част на Холандия, покрай границата с Белгия, само че страда от раздвояване на личността - частично е белгийска, частично холандска територия.

Градът се състои от две елементи: холандския Баарле-Насау и белгийския Баарле-Хертог. Границата пресича някои от улиците по няколко пъти, до момента в който някои къщи са частично в Белгия и частично в Холандия.

В случаите, когато границата минава през къща, нейното„ поданство “се дефинира въз основа на това на чия територия е входната й врата.

Испанският „ мини Гибралтар “ или най-късата сухопътна граница в света

Испанците в действителност не харесват обстоятелството, че скалистият полуостров Гибралтар принадлежи на Обединеното кралство.

Но Испания има свои дребни острови „ Гибралтар “, навръх средиземноморския бряг на Мароко. Мароканците също не са щастливи от това.

Те са остатъци от войната на Испания с мюсюлманите, а през днешния ден са напълно испанска суверенна територия, която е част от Европейския съюз и Шенгенското пространство.

Една от тези суверенни територии - скалната цитадела Peñón de Vélez de la Gomera, е дребен, натурален каменист остров до 30-те години на предишния век, когато стихия нанася огромни количества пясък сред острова и континента, трансформирайки го в характерен вид полуостров.

В този миг той се трансформира в най-късата сухопътна граница в света, дълга единствено 85 метра.

Хотелът с граница, преминаваща през двойното легло в младоженския му апартамент
Ла Кюр е малко селце, разграничено от границата на Франция и Швейцария, на към 30 километра северно от Женева.

Границата разделя селото, улиците и даже някои здания, като да вземем за пример известния хотел Arbez. Нещо повече, тя даже минава през младоженския апартамент, разделяйки двойното му легло.

Острови Диомид - ситуирани наоколо, само че разграничени от през целия ден

Разположението на Диомидовите острови в Беринговия проток на пръв взор опонира на времето и пространството.

Големият Диомид принадлежи на Русия, а Малкият Диомид принадлежи на американския щат Аляска. Но ги разделят единствено 4 км вода..

Това е задоволително удивително, само че не толкоз, колкото обстоятелството, че двамата острова се намират в разнообразни часови зони, освен това с много огромна разлика. Когато на американския остров часът е 8 сутринта, на съветския е 7 вечерта.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР