Пригответе агнешкото със зелени листни зеленчуци, а не с ориз

...
Пригответе агнешкото със зелени листни зеленчуци, а не с ориз
Коментари Харесай

Консумирайте агнешкото леко охладено, а не горещо

Пригответе агнешкото със зелени листни зеленчуци, а не с ориз или картофи
Обикновено по празници последният въпрос, който ни вълнува, е този за здравословното хранене. Рядко обръщаме внимание на това какво тъкмо консумираме и по какъв начин съчетаваме обособените артикули в менюто си. За да се предпазим от неразположения, е добре да имаме поради някои неща. Особено хората, които са постили, би трябвало да са наясно, че не е целесъобразно да сменят внезапно модела си на хранене. Това би трябвало да стане последователно, тъй като в противоположен случай стресираме организма си.
„ Добре е в празничния ден по време на всяко хранене да одобряваме по един артикул, който не сме консумирали по време на поста. Препоръчително е това да става в противоположен ред на храните, които сме изключили последни от менюто си. На закуска, да речем, може да похапнем парче козунак, тъй като той е подготвен от яйца, бяло брашно и мляко - все артикули, които не сме приемали известно време. Той е гарниран и с ядки и сушени плодове, което е още по-добре “, разяснява пред „ Монитор “ специалистът по диететика и хранене проф. Донка Байкова.
Можем да го гарнираме с плодов сок, домашно приготвена цитронада или билков чай.
Традиционно несъмнено съвсем във всеки дом домакините ще подготвят печено агне. Експертите по хранене обаче поучават да не се гарнира с ориз или картофи, а със зелени листни зеленчуци - благоуханен джоджен, девесил, свеж лук, киселец, лапад или спанак.
„ Добре е да оставите за идващия ден дроб сармата или гарнитурата от картофи към месото, тъй като това натоварва храносмилателната система. Много е значимо и агнешкото да не се употребява горещо, а леко охладено, с цел да премахнем с ножа лоените капчици, които са рисков хранителен детайл за черния дроб и панкреаса “, изясни проф. Байкова.
Специалистите поучават агнешкото месо да се сервира с чаша алено вино, гарнирано с лека салата - може да е шопска или пък да добавкисело мляко към зелената салата, с цел да понижим въздействието на алкохолната субстанция. Добре е да знаем, че алкохолните питиета не се одобряват на гладно - мазнините, да речем, олиото в салатата, или пък белтъкът, попречват бързото разграждане на алкохолното вещество. Важно предписание е, че в никакъв случай алкохолните питиета не се сервират независимо, най-добре е с чаша вода, леден чай или цитронада.
Алкохолните питиета са спомагателен рисков фактор за повишение на кръвното налягане, за хора със сърдечносъдови проблеми и с подагра. Виното и гъбите, с които гарнираме постоянно месото, пък са източник на пурини, които покачват пикочната киселина. Това е противопоказно за страдащи от подагра. Това важи и за бирата. Затова съгласно специалистите всичко е въпрос на баланс и количества.
Що се отнася до яйцата пък, най-добре е да консумираме до 3 дневно.
Хората, които са постили - най-вече до две
Те още веднъж би трябвало да са съчетани с нещо леко - добавка от плодова салата и с напитка от чай или кафе. Второто яйце може да е към салатата на вечеря, тъй като е трудносмилаем артикул.
Трябва да внимаваме със свръхкомбинациите на алергизиращи храни - да вземем за пример глутен.
„ Съветът ми е да оставите за идващите дни погачите и баниците, приготвени с бяло брашно. Също по този начин е добре да не предозирате с мазнините. Те натоварват цялата храносмилателна система. Тя е формирана от три съставния елемент и единствено един от тях да е претрупан, това работи неподходящо и на останалите “, изясни проф. Байкова.
Особено натоварващи са така наречен софтуерни подобрители. Ако ги одобряваме вкупом по време на едно-единствено хранене, те могат да натоварят органите ни, виновни за тяхната обработка.

Няколко правила за положително храносмилане:
Да се употребява един тип плод на банкет.
Да не се смесват кисели (кисели ябълки, кисело грозде, грейпфрут, лимон, лайм, портокал, ананас, нар, ягоди, мандарини, домати) със сладки плодове (сладко грозде, узрели банани, райска ябълка, фурми, сушени смокини, стафиди).
Да не се смесват плодове, които имат друго време за разграждане. Киселите се разграждат изцяло за 1 час. Полукиселите (ябълки, смокини, киви, манго, круши, не доста сладко грозде) - за 1,5 – 2 часа. Сладките плодове се разграждат изцяло за 3 часа. Да не се смесват плодове с никакви семена, ядки или авокадо.
Пъпешите и дините постоянно да се употребяват независимо, те се разграждат за 1-2 часа.

Сладки артикули
Тук слагаме захарта, меда, меласата, кленовия сироп. Разграждат се за 2 часа и за най-хубаво храносмилане се употребяват независимо или разредени във вода.

Зърнени храни и картофи
За положително храносмилане да се употребяват независимо (само един тип съсредоточен въглехидрат като самун или ориз, или картофи и т.н.), комбинират се добре с всевъзможни зеленчуци. Препоръчително е комбинирането им с домати, лимон и оцет. Не е неприятна комбинацията и от 85% зърнени + 15% бобови. Например ориз с фасул, просо с нахут и така нататък Да не се смесват с никакви семена, ядки, маслини или авокадо.

Бобови храни
Трудносмилаеми са и би трябвало да се употребяват умерено.
Добре се съчетават с всевъзможни зеленчуци без картофи, сладостен картоф, тиква.
Задоволителна е комбинацията им с домати, лимон, оцет.
Лошо се комбинират с ядки, семена, маслини, авокадо.

Семена, ядки, маслини и авокадо
Семената и ядките да се изкисват най-малко за 8 часа. Да се употребява единствено един тип ядки или семена до 60 година Добре се комбинират с всевъзможни нескорбялни зеленчуци като маруля, спанак, зеле, краставица, домат, репички, копър, магданоз, кервиз, селъри, чушки, карфиол, броколи. Аналогичното важи и за авокадото (до едно на ден), и за маслините (до 15 на ден).
Да не се надвишава дневният банкет на семена и ядки от 30-50 г, едно авокадо и 15-20 маслини. Добре е да се прибавят към всички растителни храни, само че да не надвишават 15-20 година
Лошо се комбинират със скорбялни и слабовъглехидратни зеленчуци като картофи, сладостен картоф, гулия, моркови, алено цвекло, както и със зърнени и бобови храни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР