Приготвената туршия в мазето ще ни струва минимум 3-4 лв.

...
Приготвената туршия в мазето ще ни струва минимум 3-4 лв.
Коментари Харесай

„Царска цена“ на туршията – по-скъп карфиол, но българинът не се отказва

Приготвената туршия в мазето ще ни коства най-малко 3-4 лева

Есента напредва с бързи темпове и доста хора към този момент мислят за зимата. В Северозападна България това е интензивният интервал за подготвяне на кисели туршии. Те по традиция са неизменима част от трапезата в този район, когато завеят снежните виелици и пътищата от селата до града станат труднодостъпни. Тази година обаче цените на зеленчуците са много високи. Карфиолът да вземем за пример нарастна рекордно.

Филка Стоянова от врачанското село Лиляче към този момент е направила първите 2 дози буркани от обичаната на цялата фамилия зимна салата. Най-скъпият зарзават вътре е карфиолът.

„ Намерих го на 4 лева на пазара. Миналата година беше 2.50 лева и купих напряко 7 кг. Успях да направя 44 буркана ”, описа дамата пред Нова телевизия. 

Търговците настояват, че мъчно биха могли да паднат под тази цена, тъй като тя главно зависи от производителите, които имаха мъчно стопанско лято.

Само за първите буркани, които направила Филка купила карфиола, зелето и морковите за повече от 30 лв.. Спестила си единствено разход от 3 лева на кг за чушките, тъй като ги създава.

Излезли 16 буркана, а към сумата от 40 лева не са добавени нито цената на целината, нито горивата за подготвяне, нито времето на домакинята, нито труда ѝ. Въпреки, че е отличен готвач, тя няма концепция с какво може да замести скъпия карфиол в рецептата.

Няма обаче никакво желание да се откаже да подготви всичките нужни за зимата буркани, въпреки простата сметка да демонстрира, че и цената за туршията излиза царска. Причината – цялото семейство доста я обича.

Ако изобщо има придвижване надолу в цените, то ще е пренебрежимо малко, настояват търговците. А по този начин излиза, че тази зима буркан домашно приготвената туршия в мазето ще ни коства най-малко 3-4 лева

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР