Приетото допълнение към Кодекса на труда за увеличение на полагания

...
Приетото допълнение към Кодекса на труда за увеличение на полагания
Коментари Харесай

Адемов: Няма задължение за 300 часа извънреден труд годишно

Приетото допълнение към Кодекса на труда за нарастване на полагания ексклузивен труд, е опция, а не окончателно обвързване. В кодекса остават текстовете, които резервират правата на на служащите, в това число този, който по формулировка не разрешава изключителния труд. Това съобщи пред председател на Комисията по обществена политика в Народно събрание Хасан Адемов във връзка с вчерашното решение на Народното събрание.

„ Дава се опция на служащи и чиновници, които поставят ексклузивен труд, след групово трудово договаряне да могат да поставят ексклузивен труд до 300 часа “, разяснява Адемов.

„ Ако служащи, чиновници и синдикални организации не са съгласни с установяването на опцията, а не задължението, за полагане на 300 часа ексклузивен труд, няма по какъв начин да се стигне до тази догадка “, добави той.

Що се отнася до заплащането на изключителния труд, то остава без смяна. То е % от почасовото заплащане: 50% от него - в работни дни, 75% - за събота и неделя и 100% - за празнични дни.

„ Главната ревизия по труда е тази, която е ангажирана с контрола върху спазването на трудовото законодателство. Има задоволително съществени наказания, когато има нарушавания “, сподели Адемов във връзка с контрола върху ограниченията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР