Приетият от Долната камара на руската Дума законопроект, с който

...
Приетият от Долната камара на руската Дума законопроект, с който
Коментари Харесай

Противоречив закон за чуждите медии беше приет в Русия

Приетият от Долната камара на съветската Дума законопроект, с който Москва може да разгласи всички непознати медии, в това число и блогърите, за задгранични сътрудници, провокира рецензии. Според Вашингтон, Москва погрешно е изтълкувала американска самодейност от началото на месеца, а в Берлин обявиха, че е „ недопустимо “ непознатите медии да бъдат ограничавани. Предстои противоречивият документ да бъде гласуван в Горната камара и подписан от президента Путин.


С 414 гласа „ за “ и нито един срещу, долната камара одобри редица ремонти в закона за задграничните медии. Според тях всяко средство за всеобща информация, финансирано от чужбина, може да бъде оповестено за задграничен сътрудник. Решението ще бъде вземано от Министерството на правораздаването.

Всички, които откажат да се записват, подлежат на наказания, измежду които и отнемане от независимост. В текстовете не са упоменати оределени медии, само че евентуални задгранични сътрудници биха могли да бъдат „ Гласът на Америка “ или „ Радио Свободна Европа “, показва BBC.
Евгений Ревенко, народен представител: Дадохме на Министерството на правораздаването инструмент - където и когато бъдат нарушени правата на нашите средства за всеобща информация и публицисти, да може да реагира мигновено и реципрочно.
Смята се, че приемането на законопроекта е част от поредицата събития, свързани с обвиняванията на Съединени американски щати, че Русия се е намесила в президентските избори, извоювани от Доналд Тръмп. Документът е следващият мотив за нагнетяване на напрежение по оста Вашингтон - Москва.

Мария Липман, самостоятелен политически анализатор: Както постоянно сходно репресивно и неразбираемо законодателство служи като бухалка. Като сопа, която виси във въздуха тъй че другите организации и медии да внимават, да са обезпокоени и застрашени, да не знаят чия глава ще бъде ударена.
Вашингтон деликатно следи ориста на противоречивия законопроект, само че счита, че Москва погрешно е изтълкувала американския аналог на тази самодейност. В началото на ноември американското министерство на правораздаването предложи финансирания от Кремъл ефирен канал RT („ Русия през днешния ден “) да се записва като непознат сътрудник.

Целта е да се подсигурява бистрота, а не да се лимитира свободата на словото, аргументира се американската страна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР