Приетите от регионалната комисия в парламента промени в ЗУТ, които

...
Приетите от регионалната комисия в парламента промени в ЗУТ, които
Коментари Харесай

Камарата на строителите: Промените в ЗУТ дават възможност за злоупотреби

Приетите от районната комисия в Народното събрание промени в Закон за устройство на територията, които разрешават „ заинтригувани лица “ да апелират позволения за градеж и такива за прилагане, дават опция за злоупотреби, слагат под сериозен риск капиталовата активност в страната, основават предпоставки за непредвидими по мащаб вреди на бизнеса и ще доведат до увреждане на публичния интерес. Това са безапелационни от Камарата на строителите в България в своя позиция, оповестена на уеб страницата на организацията.

„ Всяко капиталово желание от най-дребното до най-мащабното ще може да бъде атакувано и спряно от „ заинтригувани “ лица и организации. Потърпевши от това решение, взето с 6 против 4 гласа при единствено 10 участвали от общо 18 членове на Комисията, ще са всички български жители. Те ще бъдат лишени от съвременна инфраструктура и европейско качество на живот, както и ще бъде подложен под риск цялостният капиталов развой. Това ли е задачата? “, питат от Камарата.

На процедура с измененията се дава опция на безграничен кръг Неправителствени организации и жители да могат да апелират строителни позволения за всеки строителен обект от къща до автомагистрала. Нещо повече, признатите от Комисията оферти засягат и обекти с позволение за прилагане или такива пред позволение за прилагане. „ Това отваря необятно поле за блокиране на реализацията на значимите инфраструктурни планове и на всяко капиталово желание “, се показва в мнението на КСБ.

Според представителите на строителния бизнес с предлаганите промени се нарушават съществени правила в правото за правдивост в публичните връзки и непоклатимост на административните актове. „ Абсолютно неприемливо е под прикритието на оборване на Разрешение за прилагане да се изследват въпросите за правомерност и целенасоченост на промени в устройствените проекти, още повече когато това се прави на стадий въвеждане на обект в употреба “, акцентират от КСБ.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР