Приети са промени в наредба, с които се занижава физическия

...
Приети са промени в наредба, с които се занижава физическия
Коментари Харесай

Шефката на ЦИК: Машините за гласуване се съхраняват в частен склад

Приети са промени в разпоредба, с които се занижава физическия надзор върху печатането на бюлетини, предизвести Камелия Нейкова

Машините за гласоподаване се съхраняват в частен склад. Това разгласи ръководителят на ЦИККамелия Нейкова по, като акцентира, че там те се охраняват от органите на Министерство на вътрешните работи.

Необходимият брой машини за осъществяване на изборите са налични още от предходната година. Държавата разполага с 12 837 устройства за машинно гласоподаване, сподели още Нейкова. Тя добави, че към сегашния миг няма нужда да бъдат доставяни нови машини.

„ На предходните избори имаше секции, където според от броя на гласувалите гласоподаватели, имаше по две устройства за машинно гласоподаване. Такава преценка ще бъде направена и в този момент, точно за да не се допусне скупчване на гласоподаватели “, съобщи Нейкова.

"План-сметката, която беше призната от Министерски съвет предходната седмица, е, че изборите ще костват към 70,5 млн. Като 10 млн. от тях са за бюджета на ЦИК. Тези разноски най-вероятно ще бъдат увеличени, тъй като в тях не са включени разноските за логистични и механически дейности, свързани с машинното гласоподаване ", разясни ръководителят на ЦИК.

Тя предизвести за промени в наредбата за скъпите бумаги, която снижава контрола върху техническия боклук. Така можело да се всее подозрение в честността на вота, тъй като се намалявал физическия надзор върху печатането на бюлетините. С смяната отпада физическия надзор от чиновници на министерството на финансите, обясни казусът шефката на ЦИК. Тя акцентира, че ЦИК не е била съветвана за измененията в наредбата.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР