Приетата декларация на срещата в словенския град Бърдо при Краню

...
Приетата декларация на срещата в словенския град Бърдо при Краню
Коментари Харесай

Борисов: Политическият елит на Балканите мисли за мир и просперитет

Приетата декларация на срещата в словенския град Бърдо при Краню е явен знак, че сега Балканите имат политически хайлайф, който мисли за мир , разцвет, за своите нации, за своята юноша. Това съобщи българският министър председател Бойко Борисов след съвещанието на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ).

Приетата декларацията, в която се регистрира, че Косово ще семейства идващото съвещание е явен знак към Европейски Съюз, че сега Балканите имат политически хайлайф, който мисли перспективно, стана ясна от думите на премиера.

Борисов похвали формата на ПСЮИЕ, тъй като включва и Турция. Отчетохме срещата във Варна сред Европейски Съюз и Турция. Лично благодарих и на ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск, преди този момент на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и на Върховния представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, които обиколиха Западните Балкани и най-много - на политическия хайлайф, който осъзна, че сме способни сами да решаваме споровете си, съобщи министър председателят.

Той съобщи, че е отчел ролята на Ангела Меркел за Берлинския развой. Припомняме, Берлинският развой цели ускорение на приемането на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз. Той стартира с конференция в немската столица през 2014 година.

Според Борисов имаме цялостен картбланш - коридорите № 4, №8 и №10 да бъдат направени. Това включва автомагистрали, жп и цифрова инфраструктура. Това касае и Любляна. Пътят Европа-Азия е извънредно значим, разясни Борисов. Премиерът се пошегува, че може да има и контролно-пропусквателен пункт по бански костюми, защото Словения има голяма крайбрежна линия.

По време на днешната срещата на върха на ПСЮИЕ в Бърдо при Краню бе систематизиран постигнатия прогрес в границите на Словенското председателство на самодейността.

Борисов напомни поетия през предходната година на срещата на ПСЮИЕ в Дубровник ангажимент въпросите на Западните Балкани да бъдат сложени високо в целите на Европейски Съюз по време на Българското председателство . Ускоряването на процеса на приемане на страните от Западните Балкани в Европейски Съюз е един от целите на нашето европредседателство. Премиерът още веднъж съобщи, че чака водачите на страните от Западните Балканит и Европейски Съюз по време на срещата в София на 17 май.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР