Приета е Националната стратегия у нас за равенство, приобщаване и

...
Приета е Националната стратегия у нас за равенство, приобщаване и
Коментари Харесай

Пак си имаме стратегия за интеграция на ромите - този път до 2030 г.

Приета е Националната тактика у нас за тъждество, приобщаване и присъединяване на ромите за интервала (2021-2030). Стратегията е рамков документ, който задава насоките за осъществяване на политиките за социално-икономическо приобщаване и присъединяване на ромите.

Основни цели до 2030:

Ускорено икономическо развиване и Цел III. Намаляване на неравенствата. Стратегията се вписва в подтекста на развиването на европейските интеграционни и приобщаващи политики, като регистрира и насоките, дадени в Съобщението на Европейската комисия до ЕП и Съвета от 7 октомври 2020 " Съюз на равенството: Стратегическа рамка на Европейския съюз (ЕС) за ромите за тъждество, приобщаване и присъединяване ".

За реализиране на дълготрайната цел за обезпечаване на дейно тъждество и понижаване на разликите сред ромите и останалата част на популацията, в Стратегията, към досегашните основни области: обучение, претовареност, опазване на здравето, жилищни условия, просвета, господство на закона и антидискриминация, се прибавят три взаимно подсилващи се хоризонтални цели: тъждество, приобщаване, участие; има и раздел, отдаден на овластяването и равните благоприятни условия на ромската жена.

Във всеки стадий от процеса на подготовка на документа представителите на заинтригуваните страни бяха водени от блян за отразяване на действителните потребности и значими проблеми на общността, както и обгръщане на всички вероятни решения.

Оперативното осъществяване на Националната тактика се реализира посредством краткосрочни национални проекти за деяние, първият от които е за интервала до 2023 година

Финансовото застраховане на ограниченията в проекта за деяние ще се реализира със средства от държавния бюджет и финансовата поддръжка посредством инструментите на Европейски Съюз.

Стратегията е направена с необятното присъединяване на представители на министерства и институции, гражданското общество и ромската общественост.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР