Приемът на студенти в специалности от професионалните направления Информатика и

...
Приемът на студенти в специалности от професионалните направления Информатика и
Коментари Харесай

Свиват приема за студенти по IT, отварят го в 8 други направления

Приемът на студенти в специалности от професионалните посоки " Информатика и компютърни науки " и " Комуникационна и компютърна техника " ще бъде стеснен, а по осем други посоки - ще бъде уголемен. Те са: " Математика ", " Педагогика на образованието по… ", „ Религия и теология “, „ Физически науки “, „ Химически науки “, „ Енергетика “, „ Материали и материалознание “ и „ Химически технологии “.

Това плануват промени в държавно разпореждане, импортирани през днешния ден от министъра на образованието и науката Красимир Вълчев за едномесечно разискване.

Държавата ще позволи по цитираните осем посоки университетите да одобряват толкоз студенти, на колкото имат право съгласно потенциала си. Бройките няма да бъдат строго закрепени от Министерски съвет, ще може да се запълни целият потенциал.

Досега по този ред се одобряваха студенти в компютърните специалности и тези от направление " Математика " поради нуждата от повече експерти. При първите задачата е изпълнена, само че се чака сериозен дефицит на експерти по математика и останалите 7 посоки, поради което се вършат и измененията.

На база настоящия лист с 32 предпочитани професионални посоки ще се обособят 4 групи и ще има още по-детайлно избрани критерии за диференцирано финансиране. Сред тях в този момент са акредитационна оценка, реализация на пазара на труда, първо място съгласно комплексната оценка за качество и нужда на пазара на труда или уникалност на висшето учебно заведение, както и предстоящ дефицит от съответните експерти.

С предложенията във формулата за пресмятане на спомагателната диференцирана сума се вкарват два спомагателни коефициента. Първият е за предпочитани професионални посоки с намаляващ банкет през последните 5 година Вторият се отнася до избрани области на страната с невисок стопански статус: Видин, Враца, Кърджали, Смолян и Ловеч. Филиалите на висшите учебни заведения там ще получават по-голямо финансиране за висшето образованието там да се запази, изясни министърът на образованието Красимир Вълчев.

С препоръчаните промени се утвърждава политиката на съсредоточаване на финансирането в професионалните посоки и висшите учебни заведения, получили по-висока оценка за качество и сходство с потребностите на пазара на труда, преструктуриране
към професионални посоки, за които сe чака предстоящ дефицит от фрагменти на пазара на труда, и поощряване на профилната оптимизация, се споделя в отчета на министъра до Министерски съвет.

Ако предложенията бъдат утвърдени, ще бъде спрян приемът на студенти и докторанти по професионални посоки, в които оптимално допустимият брой е под 15 души.

Ще се усилят бройките за студенти - професионални бакалаври - в направление " Туризъм " в колежите във Варна и Бургас.

Стипендии

В друго държавно разпореждане (№90 от 2000 г.) се плануват промени по повод стипендиите за студенти и докторанти.

Европейските стипендии, които до момента бяха месечно по 150 лева, а сумата се отпускаше по европроект с финансиране по оперативна стратегия, към този момент ще се отпускат с държавни пари, които са добавени към дотациите на университетите. Размерът на месечната стипендия към този момент няма да е  закрепен на 150 лева Университетът самичък ще дефинира сумата според от това дали желае да даде стипендии на повече хора или да даде по-големи стипендии, само че на по-малко учащи се.

65% от общата сума за стипендии ще се разпределя сред всички студенти, които дават отговор на критериите. Останалите 35% ще отиват за тези, които учат в специалности от предпочитаните професионалните посоки, без значение дали те получават първия тип стипендии. При тях единственият аршин дали да получат стипендия ще е междинният им семестриален триумф.

Месечните стипендиите за постоянните докторантите по държавна поръчка ще се усилят от 450 на 500 лв..

Общности

Двойно се усилват бройките за банкет в университетите ни на сънародници в чужбина (ПМС 103). От 1000 те стават 2000 (за степените " бакалавър " и " магистър " ). Местата за докторанти се усилват от 20 на 40.

За първенците на националните олимпиади по български език и литература и на випуски на междинни и висши учебни заведения ще има 30, а не 15 места, а за докторанти - от от 20 на 40.

Стипендиите за общностите ни в чужбина също се покачват.

75 вместо 50 лв. ще получават те в Тараклийския държавен университет, Молдова (I курс на обучение). Студентите след първи курс ще вземат 90, а не сегашните 60 лева 10-те студенти с най-голям триумф ще получават 105 лв., при 70 лева в този момент, в случай че не получават различен тип стипендия. За особени достижения към този момент ще се дават 135 лева, а не 90 лева Петима докторанти ще се класират за стипендии по 225 лева. 

Друга смяна е, че МОН ще обезпечава 30, а не 15 места за цялостен курс на образование на постоянни студенти в български държавни висши учебни заведения, предопределени за непознати жители от българска националност, които са:
``
1. класирани преди всичко на национални олимпиади по български език и литература в съответните страни, завършващи приблизително обучение в годината, в която се организира олимпиадата;

2. завършващи приблизително обучение в годината на кандидатстване и са първенци на випуски на:

а) Болградската гимназия „ Г. С. Раковски " - гр. Болград, Одеска област, „ 31-во Общообразователно учебно заведение – гр. Одеса “ и Приморския украинско-български многопрофилен колеж - гр. Приморск, Запорожска област, Украйна;

б) Българския научен колеж „ Васил Левски " - гр. Кишинев, и Музикалния лицей „ Щефан Няга " в с. Твърдица, Република Молдова;

в) Гимназията „ Св. св. Кирил и Методий " - гр. Димитровград, и Гимназията в гр. Босилеград, Република Сърбия;

г) Българския научен колеж - гр. Букурещ, и Теоретичния лицей - с. Дудещи Веки, окръг Тимиш, Румъния;

д) Училището за национално възобновление - гр. Павлодар, Република Казахстан;

3. първите трима абитуриенти, приключили с най-голям триумф Тараклийския държавен университет „ Григорий Цамблак " - гр. Тараклия, Република Молдова, на образователно-квалификационна степен „ бакалавър ", за образование в образователно-квалификационната степен „ магистър ".

Тук смяната в листата е включването на 31-во Общообразователно учебно заведение в гр. Одеса с преподаване на български език към учебните заведения в Украйна.

Във връзка с разширението на мрежата от учебни заведения в чужбина с преподаване на български език и литература, история на България, география на България и други се предлага увеличаване броя на преподавателите, изпращани от МОН в горепосочените учебни заведения, от 30 на 50.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР