Приемът на може да намали риска хоспитализираните пациенти с коронавирус

...
Приемът на може да намали риска хоспитализираните пациенти с коронавирус
Коментари Харесай

Учени: Аспиринът намалява почти наполовина риска от смърт при заразяване с коронавирус

Приемът на може да понижи риска приетите в болница пациенти с ковид да се разболеят тежко или да умрат, демонстрира ново изследване, представено от английският вестник “Дейли мейл ”. Изследователите открили също, че ниски дневни дози от хапчето могат да понижат с повече от 40% вероятността инфектираните с коронавирусна зараза да постъпят в интензивно поделение или да бъдат интубирани, написа.
Екипът от Медицинския факултет на университета в Мериленд декларира, че са внимателни оптимисти за ефикасността на наличното лекарство в борбата с тежките затруднения при ковид. Откритието занапред би трябвало да бъде клинично тествано. Предстои да бъде извършено ново рандомизирано следено изследване, при което на едната група ще бъде даван аспирин, а на другата – не.
 Откриха рисково свойство на аспирина Откриха рисково свойство на аспирина
Aцетилсалициловата киселина, по-позната през днешния ден като аспирин, е била употребена още в древността. Хипократ е извличал киселината от върбо...
“Ако нашата констатация се удостовери, аспиринът ще е първото налично лекарство без рецепта за понижаване на смъртността при пациенти с COVID-19 ”, сподели ръководителят на проучването доктор Джонатан Чоу. Екипът е следил 412 пациенти с COVID-19, лекувани в Медицинския център на университета в Мериленд в Балтимор и три други лечебни заведения по Източното крайбрежие на Съединени американски щати. Около една четвърт от тях приемали всекидневно ниски дози (80 милиграма) аспирин преди или незабавно след приемането им за лекуване. Тези, които всекидневно са пили аспирин, стигали с 43% по-рядко до интензивно поделение и с 44% по-рядко се налагало да бъдат интубирани. Най-важният резултат е, че аспиринът понижава риска от гибел в болница с 47%.
Коронавирусът усилва риска от рискови и смъртоносни кръвни съсиреци, които могат да се образуват в сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове. Употребата на аспирин пречи на кръвните съсиреци, което съгласно екипа е повода лекарството да има изгода против COVID-19. Според редица проучвания обаче приемането на аспирин от деца под 16-годишна възраст може да бъде доста рисково. Аспиринът попада в групата на нестероидните противовъзпалителни лекарства, които са под наблюдаване от началото на пандемията поради страхове, че могат да усложнят признаците на болестта. Някои проучвания демонстрираха, че този вид противовъзпалителни, към които спадат и парацетамолът и ибупрофенът, може да доведат до гибел на приети в болница пациенти с ковид. Други експерти обаче считат, че няма доказателства за заплахата от тях. Френският министър на опазването на здравето първи предизвести за рисковете от приемането на ибупрофен при заболели с ковид. Впоследствие СЗО възприе това предизвестие като съществено и правдиво. По-късно южнокорейско проучване даже сподели, че нестероидните противовъзпалителни средства усилват риска от съдбовен излаз с 65%, а риска от тежки бъбречни затруднения - с 85%.
Проучването им беше направено с 1824 пациенти в болница с COVID-19. Оказало се, че хората, които са вземали 7 дни преди да попаднат в клиниките такива лекарства, са по-силно изложени на заплахата да умрат. Аспиринът обаче не е бил включен в проучването на южнокорейските учени. Екипът открил, че нестероидните противовъзпалителни усилват рецепторите ACE-2, посредством които вирусът прониква в тялото. Учени от Кралския лондонски лицей пък доближиха до противоречащи на южнокорейските заключения при животни. Тяхното проучване посочило, че 80% от животните с респираторен дистрес синдром - затруднение при ковид - умират.
Когато приемaли еквивалент на ибупрофен обаче, шансът им за оцеляване внезапно се повишавал. Същият екип анализирал други 13 проучвания през март върху резултата на нестероидните противовъзпалителни и не разкрил доказателства “за ” или “против ” потреблението им. Американското проучване е концентрирано върху пациенти с Коронавирус -19, които към този момент са приемали аспирин поради проблеми със сърцето. Учените настояват, че изводите им остават в действие даже когато се намесят фактори като възраст, пол, раса, показател на телесната маса, както и в случаите на високо кръвно и диабет, които са усложняващи съпътстващи болести.
 Възможно ли е аспиринът да е главен отговор за тежките случаи на ковид? Възможно ли е аспиринът да е главен отговор за тежките случаи на ковид?
Колко тъкмо оказва помощ аспиринът против заболяването COVID-19, която е провокирана от новия ковид SARS-CoV-2? Според ново изследване от Ки...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР