Приемането в еврозоната ще изисква много сериозна информационна кампания"Централната банка

...
Приемането в еврозоната ще изисква много сериозна информационна кампания"Централната банка
Коментари Харесай

Атанас Пеканов: Хората са уплашени от приемането на еврото

Приемането в еврозоната ще изисква доста сериозна осведомителна акция

"Централната банка в днешно време е една извънредно значима институция, основна за всяка една развита стопанска система тя в общи линии би трябвало да комуникира да алармира ясно на пазарните участници, на жителите на бизнеса и на компаниите - по какъв начин се развива стопанската система, какви защитни механизми могат да бъдат употребявани по време на рецесии, изключително в настоящата обстановка, която виждате е много комплицирана ".

Това съобщи пред Българска национална телевизия икономистът и някогашен длъжностен министър на стопанската система Атанас Пеканов.

Неминуемо съгласно някогашният вицепремиер в служебното държавно управление на Стефан Янев, отражение ще има и разногласието, който се води в ръководещата коалиция.

"Тези разногласия, които се получиха не бяха най-хубавия вид за избор на гуверньор, въпреки това единственото позитивно от това нещо е, че се разсъни интереса в жителите за това каква е ролята и функционалността на централната банка ", добави той.

Според Пеканов, който работи в университетските среди, освен самото влизане в еврозоната ще бъде значимо, само че също по този начин и връзката с хората, които сега са по-скоро уплашени от приемането на еврото, в сравнение с осведомени с изгодите от това.

"Приемането в еврозоната ще изисква доста сериозна осведомителна акция, би трябвало да се изясни на жителите по какъв начин ще протече този развой изисква и много логистически и организационни стъпки, както и разнообразни механизми ", изясни Пеканов.

Все повече нескрито ще излизат и проблемите на икономическата среда, пред които ще бъде изправено освен ръководството на страната, само че и цялата финансова система. Не на последно място - идващият шеф на Българска народна банка ще бъде име и в "клуба на богатите ", както назовават еврозоната.

"При положителни условия сега, в който ние влезем в еврозоната, бъдещият гуверньор ще бъде част от управителния съвет на Европейската централна банка. Това значи, че той ще взе участие на всеки шест седмици в границите на управителния съвет където се взимат решенията за повишение или намаление на лихвените проценти както и във връзка с други политики, които ЕЦБ има ", сподели Атанас Пеканов.

Вече се вършат първи приходи за повишение на лихвените проценти, това ще изисква да знаем какво е мнението на бъдещия гуверньор. Освен експерт обаче, както в конкурс - новият шеф на Българска народна банка би трябвало да е интелигентен, образован и притежаващ задоволително комбинативност.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР