Приемането на Украйна в НАТО става най-горещата тема на срещата

...
Приемането на Украйна в НАТО става най-горещата тема на срещата
Коментари Харесай

Приемането на Украйна трябва да се случи в обозримо бъдеще, смята военен експерт

Приемането на Украйна в НАТО става най-горещата тематика на срещата във Вилнюс. Това сподели в ефира на Euronews PrimeTime военният специалист Ивайло Иванов.

Добрите вести към този миг са, че Турция най-сетне смъкна възраженията си против участието на Швеция, другата позитивна вест е, че съдружниците са постигнали единодушие във връзка с одобряването на трите отбранителни проекта за Атлантическия район, Балтийския район, Централна Европа и Средиземноморския район, сподели още Иванов. Това са проектите, в които е разказано по какъв начин НАТО ще пази своите членове в тази част на света от възможна експанзия, откъдето и да пристигна тя.
Тежкият въпрос, на който би трябвало да намерим отговор по време на тази среща обаче остава да се откри формата, която ще сплоти съдружниците към това на Украйна да бъде обезпечено участието в НАТО, освен това в някакво обозримо бъдеще. От друга страна обаче би трябвало да се регистрира терзанието на някои съдружници за това, че сега не може да бъде отправена публична покана, която да удовлетворява и Украйна.
Очевидно е, че за Украйна текст, който повтаря до някаква степен текста от Декларацията от Букурещ през 2008 година, когато беше дадено участието ѝ, няма да бъде задоволително положително предложение за страната, сподели още специалистът.
Президентът Зеленски към този момент изрази своето неодобрение от текста, който сега се разисква, защото в него не се загатва публична покана към страната му да се причисли към Алианса, няма и период в конкретика за такова присъединение. Съгласно условията на член 5 обаче в случай че Украйна бъде призната в този момент в НАТО, това на практика значи Алианса да влезе във война с Русия. Тогава влиза в действие активирането на Чл. 5 и всички страни би трябвало да поддържат страната, влезнала във война.
Според Ивайло Иванов разминаването сред страните членки идва от това дали на Украйна да бъде даден съответен времеви график, който да разписва по какъв начин да се причисли стараната. Всички, в това число и Украйна обаче са безапелационни, че приемането ѝ в НАТО е допустимо едвам след прекъсването на военните дейности с Русия.

Целия диалог вижте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР