Приемането на Украйна в НАТО ще доведе до нестабилност в

...
Приемането на Украйна в НАТО ще доведе до нестабилност в
Коментари Харесай

US дипломатическа грама от 2008 г.: Украйна в НАТО носи риск от война


Приемането на Украйна в НАТО ще докара до неустойчивост в района, като е допустимо тя да докара до революция и до съществени разтърсвания в съдействието в икономическата и енергийната сфера сред Русия и страните от Централна и Източна Европа. Изводът е не на различен, а на американски дипломат в Москва и то през 2008 година

(по-късно оглавил Централно разузнавателно управление на САЩ – б.р.) е част от огромна обява на уеб страницата WikiLeaks, от преди близо десетилетие. Конкретният текст е онлайн най-малко от 2014 година, демонстрира

Документът е написан малко след срещата в Букурещ, когато за първи път публично се разяснява влизането на Украйна и Грузия в НАТО.

„ Украинските и грузинските аспирации към НАТО освен допират разкрит нерв в Русия, само че и основават съществени терзания за последствията върху стабилността в района “, написа дипломатът.

Той цитира специалисти, съгласно които „ Русия е изключително загрижена, че мощното разделяне в Украйна за участието в НАТО (срещу което се афишира огромна част от рускоезичното население) може да докара до разлом в обществото, принуждение и, в най-лошия случай, революция. При такова развиване Русия ще би трябвало да реши дали да се намеси – обстановка, пред която тя не желае да се изправя “.

Цитиран е и зам.-директорът на московския център „ Карнеги “, съгласно който „ Украйна дълготрайно е евентуално най-дестабилизиращият фактор в връзките сред Съединени американски щати и Русия.

Бърнс отбелязва, че, оттатък цялата изразителност за военно обграждане от западните съдружници, за Москва присъединението на Киев към Алианса значи проблеми по линия на взаимните планове на военнопромишления комплекс, само че ще има и стопански детайл поради потребността от нов визов режим за хилядите украинци, работещи в Русия.

По отношение на Грузия запасите на Москва са коментирани като по-скромни, само че остават рисковете за стабилността в района.

„ Руското държавно управление даде да се разбере, че ще „ преразгледа съществено “ цялостните си връзки с Украйна и Грузия при покана за присъединението им към НАТО. Това може да има огромни резултати върху енергетиката, стопанската система и военно-политическия детайл с възможни последствия за района и Централна и Източна Европа “, акцентира Бърнс.

„ Макар съветската опозиция против първия кръг от разширението на НАТО в средата на 90-те да беше мощна, Русия в този момент усеща себе си способна да отговори по-силово в обстановка, която се развива обратно на националния ѝ интерес “, приключва грамата.

Случилото се с Грузия и Украйна след написването ѝ (проруски фракционизъм, последван от боен удар от Москва) демонстрира какъв брой прецизен е бил изводът на посланика.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР