Приемането на промените в конституцията на страната се извършва в

...
Приемането на промените в конституцията на страната се извършва в
Коментари Харесай

Парламентът в Скопие отложи гласуването по промените в конституцията

Приемането на измененията в конституцията на страната се прави в три етапи, като две от тях изискват болшинство от 80 депутати от 120-те членове на Народното събрание на Северна Македония, предава кореспондентът на Българска телеграфна агенция.

С 80 гласа би трябвало да бъде гласувано и предлагането за нуждата от смяна на конституцията, което е в дневния ред на това парламентарно съвещание. Дебатите могат да продължат до 10 дни, след което ще бъде планувано и гласуването. Опозицията в Северна Македония отхвърля да поддържа промени в конституцията " под български диктат ".

Дали в Народното събрание на страната ще бъде реализирано нужното болшинство от две трети, следва да стане ясно при гласуването в тази първа фаза на измененията в главния закон на страната.

Днешното съвещание стартира с час забавяне и с единствената точка в дневния ред - конституционните промени.

Внесените от държавното управление текстове плануват включването на българите и още пет " елементи от нации " в преамбюла на конституцията. Приемането на измененията е наложително изискване за свикването на втората междуправителствена конференция сред Европейски Съюз и Република Северна Македония и започването на договаряния за присъединение на страната към съюза.

" Предложението за смяна на конституцията има единствено една връзка и претекст - влизане в Европейския съюз, което желаят огромна част от жителите, а конституционните промени, които са пред нас, не заплашват нито един въпрос на македонската еднаквост ", уточни министър председателят Димитър Ковачевски.

" Ние би трябвало да бъдем европейска страна поради самите нас ", сподели той.

Нашето македонско предложение се основава на европейското предложение и съглашение от 2022 година Написано е тук, в Скопие, подкрепено е от Европейски Съюз и Съединени американски щати. Отхвърлям погрешните тези, че има диктат от който и да било за каквото и да било, продължи министър председателят.

" Имаме подобаваща рамка за договаряния, няма нови условия, а двустранните въпроси не са спънка и няма да бъдат в допълнение свързани с осъществяването на общите стандарти.

Изпълнявайки отговорностите, поети от европейското предложение предходната година, ние твърдо знаем, че няма да има ново несъгласие, от никого и за нищо ", уточни Ковачевски.

Предложението за смяна на Конституцията, по думите му, е резултат от траяли с месеци, изцяло открити, транспарантни, експертни и политически диспути, предава Българска телеграфна агенция.

Предложените промени в конституцията се отнасят единствено до прибавяне на части от нации в преамбюла и в членове 49 и 78 от конституцията, когато се изброяват частите от народите, живеещи в Република Северна Македония, посочи министър председателят.

" Добавят се елементи от нации, само че недвусмислено се акцентира първичната конституционност на македонския народ, както и обективната уникалност и уникалността на македонския народ по отношение на другите нации, а в този подтекст и от българския народ. Разумно ли е да се мисли, че прибавянето на други народи заплашва македонския народ? Промените в конституцията не заплашват македонската еднаквост. Това е изцяло ясно и би трябвало да е ясно на всички. Днес, когато погледнете улиците, виждате, че е спокойно и че жителите чакат мъдро и самоуверено решение. Държавата се построява като мултиетническа функционална народна власт, която практикува европейските полезности, общество, което подсигурява равни права и отговорности за всички етнически групи, т.е. жители. Пътят към Европейски Съюз е обезпечен. Гарантирането на човешките права на всички е наша полезност, на нашето общество. И това също е значимо за Европа, изключително през днешния ден, когато сме изправени пред неустойчивост на европейския континент. Известни сме с това, че произвеждаме непоклатимост ", сподели Ковачевски, който напомни, че Европейски Съюз е най-големият донор и вложител в Северна Македония.

Ковачевски напомни, че до 2006 година Република Северна Македония е била " един до друг " с Хърватия, само че политиците в Северна Македония са изолирали страната, а Хърватия към този момент е член на Европейски Съюз.

" Това не трябва да се случва още веднъж. Днес не би трябвало да изоставаме нито с милиметър от Албания и Сърбия. Да запазим младите. Те не напущат страната поради конституцията, а поради потребността да живеят по-богато, като връстниците си в Европа. Искаме ли да продължаваме по този начин или към по-добър живот, правдивост и правова страна, до която не сме стигнали? Искаме ли по-чиста страна, повече ред, повече отговорност от политиците или равни благоприятни условия за всички? Отговорите са къси - да! Трябва да достигнем до участието в Европейски Съюз в най-кратки периоди. Не губим нищо посредством този развой, единствено бъдещето става по-добро сигурно. Нека в тези наши животи бъдем част от Европейски Съюз ", сподели Ковачевски, приветстван от депутатите от ръководещата коалиция и албанския блок. По време на изявлението му част от депутатите от ВМРО-ДПМНЕ напускаха пленарната зала.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР