Приемането на окситоцин, известен като хормонът на любовта, е малко

...
Приемането на окситоцин, известен като хормонът на любовта, е малко
Коментари Харесай

Учени предупреждават: Хормонът на любовта не е чудодейно лекарство за спасяване на брак в криза

Приемането на окситоцин, прочут като хормонът на любовта, е малко евентуално да подейства като чудодейно лекарство за спасяването на разпадащ се брак, считат учени от университета в Есекс, представени от електронното издание Юрикалърт, съобщи Българска телеграфна агенция.

Изследването, което е направено в съдействие със експерти от университета в Кардиф, демонстрира, че терапия оказва помощ повече на мъжете да разпознават страстите, в сравнение с банкет на окситоцин, отделян от организма по натурален метод и играещ значима роля за регулирането на държанието, възприятията и персоналните взаимоотношения. Това е заключението на експертите, макар че съдържащи хормона назални спрейове са рекламирани като панацея за избавяне на разрушени бракове, усилване на връзката сред родители и деца, даже за понижаване на телесните мазнини.

Учените обаче откриват, че тези препарати не оказват влияние върху множеството от към 100 мъже, които са взели присъединяване в проучването. То е оповестено във “Philosophical Transactions of the Royal Society ”.

Според лекар Кейти Дотърс от университета в Есекс взаимната работа с екипа от Кардиф демонстрира, че е належащо да се натрупат повече познания за окситоцина, преди да се употребява като лекуване. “Нашето изследване служи като значимо увещание, че окситоцинът не постоянно може да е най-ефективният инструмент, когато се опитваме да подобрим обществения живот и психологичното здраве на другите ”, изяснява тя.

Специалистите от Есекс и Кардиф откриват, че здрави, млади мъже, минали през специфична компютърно-базирана стратегия за образование на страсти, по-добре се оправят с разпознаването на някои от тях, в сравнение с представители на мощния пол, получили окситоцин.

В проучването са се присъединили 104 мъже на междинна възраст 19 години, които са тествани на инцидентен принцип. Част от тях са получили интраназално окситоцин,  други - плацебо, а по-късно част от доброволците са взели присъединяване в специфична стратегия за прочувствено образование.

Според лекар Дотърс са нужни повече проучвания на окситоцина при дами и при страдащи от психологични разстройства.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР