Приемането на еврото няма да доведе до ръст в цените

...
Приемането на еврото няма да доведе до ръст в цените
Коментари Харесай

Икономисти от СУ: Приемането на еврото няма да доведе до ръст в цените

Приемането на еврото няма да докара до растеж в цените и на инфлацията у нас. При промяната на паричната единица може да нарастнат единствено услуги с дребен дял в потребителската кошница, считат икономисти от Софийския университет, представени от БНР.

Експертите не чакат повишаване на съществени артикули и услуги, защото  превалутирането ще се извърши по сегашния курс на лв. по отношение на еврото. При тази техническа интервенция не се позволява преизчисляване при друг от закрепения обменен курс, както и не се допуска  налагане на спомагателни такси и комисиони върху потребителите.

Икономистите не изключват кратковременен проинфлационен резултат от присъединението ни към Еврозоната, провокиран от закръгляването на цените и прехвърлянето на фирмените разноски по превалутирането върху потребителите. След присъединението ни към Еврозоната, което може да продължи повече от предстоящото, най-високо повишаване на цените би могло до има за услугите, които оферират заведения, обекти за спорт и забавление, ремонтни действия. Заради ниския дял на тези услуги в потребителската кошница, резултатът върху общата инфлация ще бъде нищожен, считат икономистите.

Изводите са оповестени в отчет на Катедра " Икономика " на Стопанския факултет на Софийския университет във връзка 120-тата годишнина от нейното учредяване.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР