Приемането на еврото няма да доведе до ръст на инфлацията

...
Приемането на еврото няма да доведе до ръст на инфлацията
Коментари Харесай

Приемането на еврото няма да доведе до ръст на инфлацията

Приемането на еврото няма да докара до растеж на инфлацията у нас. При промяната на паричната единица може да нарастнат единствено услуги с дребен дял в потребителската кошница, считат икономисти от Софийския университет.

Експертите не чакат повишаване на съществени артикули и услуги, защото  превалутирането ще се извърши по сегашния курс на лв. по отношение на еврото. При тази техническа интервенция не се позволява преизчисляване при друг от закрепения обменен курс, както и не се допуска  налагане на спомагателни такси и комисиони върху потребителите.

Икономистите не изключват кратковременен проинфлационен резултат от присъединението ни към Еврозоната, провокиран от закръгляването на цените и прехвърлянето на фирмените разноски по превалутирането върху потребителите. След присъединението ни към Еврозоната, което може да продължи повече от предстоящото, най-високо повишаване на цените би могло до има за услугите, които оферират заведения, обекти за спорт и забавление, ремонтни действия. Заради ниския дял на тези услуги в потребителската кошница ефектът върху общата инфлация ще бъде нищожен, считат икономистите, написа БНР.

Изводите са оповестени в отчет на Катедра " Икономика " на Стопанския факултет на Софийския университет във връзка 120-тата годишнина от нейното учредяване.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР