Приемането на документи за получаване на държавна помощ по схемата

...
Приемането на документи за получаване на държавна помощ по схемата
Коментари Харесай

Приемането на документи за държавните помощи за фирмите започва утре, обеща Сачева

Приемането на документи за приемане на държавна помощ по схемата 60 към 40 ще стартира от на следващия ден. До седмица ще се получава решението дали средства да се провиснал, а още пет дни по-късно ще се превеждат и парите, сподели през днешния ден обществения министър Деница Сачева.

Както е известно страната поема ангажимент да изплаща 60% от осигурителния приход на служащия за период до 3 месеца, в случай че работодателят доплаща разликата и поеме ангажимент да не редуцира хора. За този интервал осигуровките ще се заплащат от работодателя и служащия. Целта е да се запазят работни места, до момента в който мине най-тежката част от рецесията, поради епидемията от ковид.

С цел обезпечаване на нужните средства, през днешния ден в 18.30 часа кабинетът ще прегледа актуализацията на бюджета. Става въпрос за сума сред 1 и 1.5 милиарда лв. сподели министър председателят Бойко Борисов, само че добави, че съгласно него тази сума няма да стигне. През предходната седмица министър-председателят пресметна общата сума на всички държавни помощи за бизнеса поради ковид на 4.5 милиарда лв..

Министърът на финансите Владислав Горанов уточни, че ще се работи и за нарастване на лимита за вдишване на дълг от страната. " Не ме питайте с какъв брой, милиарди са ", добави той. Още през днешния ден ще се желае и утвърждение от Европейската комисия за държавната помощ, само че съгласно Борисов то ще се получи до 36 часа.

Близо 10 хиляди безработни поради коранавируса

Фирмите, които могат да аплайват за държавната помощ са разделяне на две. Първите са тези, които са директно наранени от заповедите на здравния министър, въвеждащи редица ограничавания. Това са браншове, като превоз, заведения, туризъм, спорт, артистична и креативна активност, частни детски градини, фитнеси и така нататък

Според Сачева в такива сдружения работят към 289 хиляди души, като единствено за техните проценти от заплатите ще са нужни 135 милиона месечно. Министърът сподели, че към 27 март безработните в страната са 213 700, а в резултат на рецесията работата си за изгубили 9909 души.

От мярката могат да се употребяват и компании от всички други браншове, които съумеят с декларация и документи да потвърдят, че имат спад на приходите от 20% за март 2020 година, спрямо март 2019 година

Обещания за лесна процедура и непоколебим надзор

Сачева даде обещание процедурата да е оптимално улеснена, като ще върви по електронен път през бюрата по труда. Пълната информация ще е качена на страницата на организацията по заетостта до края на деня. Предвижда се всички компании, които получат средства, да влязат в обществен указател. Контролът дали компаниите имат право на помощта ще се прави от Националната организация за приходите и Главната ревизия по труда.

В отговор на въпрос, Сачева сподели, че в случай че шеф получи 60% от парите на служащия, а не му даде останалите, ще би трябвало да върне взетите пари. Попитана дали помощта ще важи са стартъпи, министърът сподели, че за тях ще се създаде инструмент за финансиране през фонда на фондовете. На въпрос по какъв начин стои въпросът със самонаетите, министърът разясни, че те ще могат да аплайват за безлихвени заеми.

Министърът на финансите Владислав Горанов изясни, че никой не задължава работодателите да се възползват от дадената от страната опция. Той изясни, че в случай че рецесията продължи да се задълбочава и след третия месец на помощта, ще се мислят и други ограничения. " Трябва да сме съответни, без да свръхреагираме ", заключи министърът.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1278)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР