Приемането на Бюджет 2024 е с доста сериозно закъснение от

...
Приемането на Бюджет 2024 е с доста сериозно закъснение от
Коментари Харесай

Боян Дуранкев: България се очертава като страна, която е постоянно на червено

Приемането на Бюджет 2024 е с много съществено забавяне от законовите периоди, в които трябваше да се случи. Товма сподели в аудиокаста на " Фокус " " Това е България " проф. Боян Дуранкев – учител в УНСС и във Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси. " Разбира се, оправданията с локалните избори са едно на ръка, само че евентуално забавянето на внасянето на проектобюджета и обвързваните с него данъчни закони е обвързвано и с обстоятелството, че няма основни промени в бюджета, няма основни промени в данъчните закони. И несъмнено, задачите, които си слага държавното управление – до 3% недостиг в държавния бюджет, обвързвано с приемането в еврозоната и ненапълно с приемането ни в " Шенген “, и то в комплицирана интернационална конюнктура, евентуално всичките тези насъбрани фактори са били причина приемането на данъчните закони и бюджета да се отсрочи толкоз във времето ", сподели Дуранкев.

Според него, главната смяна, която би трябвало да се направи в бюджета е най-много в разходната част, която първо би трябвало да бъде ориентирана към постигането на по-висок стопански напредък, в сравнение с до този миг, защото ние се водим към групата страни с невисок стопански напредък. А и би трябвало да преминем към групата страни със междинен стопански напредък, т.е. над 3% средногодишен напредък.

" И другото, което е много значимо и много обезпокоително – макар, че бюджетният недостиг е единствено до 3%, евентуално ще се вместим в тези рамки, България се обрисува като страна, която е непрекъснато на алено, с риск по-нататък лихвите по заемите, които тегли страната, да станат мъчно изпълними и мъчно платими. Това е сериозен проблем пред българската страна, несъмнено, и пред други страни ", уточни Дуранкев.

Данъчните промени, които се оферират са извънредно ниски, палиативни, несъществени и няма да повлияят на приходната част на държавния бюджет толкоз значително, е мнението на професора.

" Даже, бих си разрешил да кажа, че те повече имат дисциплиниращ темперамент, в сравнение с особено запълване на празнините в бюджета. И все пак, хубаво е, че те се случват. Хубаво е, че някои от тях са авансово оповестени и стартирани, в това число и тези закони, които евентуално ще се почувстват най-силно от жителите – това са измененията в локалните налози и такси. Те са признати и не подлежат толкоз на разискване. Вероятно обаче в пленарна зала ще стартира преразглеждането и предложенията за някои от тях, защото преходът към пазарна оценка на парцелите значително ще увеличи налозите и таксите върху тях ", сподели Дуранкев.

По думите му, дисциплиниращият темперамент е потребен, защото ние сме страната с максимален сив бранш в Европейския съюз и с най-ниски налози още веднъж в Европейския съюз. Т.е. те не са, да го кажем напряко, типично европейски,  прогресивни, и ненапълно беше време и се очакваше те да бъдат изменени. Това не се случва, най-малко към този момент.

" И най-интересното е, че никоя от парламентарните сили не разяснява сходна опция. Това е изумително! Още повече че се твърди, че има левица в пленарната зала. Засега такова нещо не проличава ", добави проф. Боян Деранкев. 

Цоня СЪБЧЕВА

Източник: Боян Дуранкев: България се обрисува като страна, която е непрекъснато на червено
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР