Приемането на България в Шенген е въпрос на време, смята

...
Приемането на България в Шенген е въпрос на време, смята
Коментари Харесай

Андрей Новаков: Еврото ще изведе икономиката ни в по-висока орбита

Приемането на България в Шенген е въпрос на време, счита евродепутатът Андрей Новаков. В изявление за Българска телеграфна агенция той посочи, че страната ни е покрила всички механически условия, посочили сме воля за промени и на първо място - резултати.

" Личното ми мнение е, че България загуби от вътрешнополитическото разделяне вътре в страната и от спорните сигнали, които страната излъчваше, в това число в Европейския парламент. Шенген е синоним на доверие - в страната, в администрацията и институциите й. Затова в този момент от изключителна значимост е да работим дружно и като един на всички фронтове ", разяснява той. 

Андрей Новаков сподели още, че Шенген не е нито единствената, нито последната тематика, по която ще има различия в Съвета.

" Пред нас като политици има две значими задания: да убедим страните с запаси към България, че сме благонадежден сътрудник, на който може да се разчита. В същото време е отново наша работа, на политиците, да не разрешаваме дебатът за приемането на страната ни в Шенген да бъде коз в ръцете на евроскептиците. България е Европа тъкмо толкоз, колкото и Германия да вземем за пример. Не бива да позволяваме тази полемика да бъде употребена за подриване на самочувствието на българите като европейци ", уточни той. 

 istock istok
По отношение на упоритостта на страната ни за приемане на еврото от 1 януари 2024 година, Новаков разяснява, че службите на Европейската комисия наблюдават деликатно целия развой и всички негови стъпки и проблеми.  

" Никой няма да хвърли избавителен пояс към страната, в случай че сами не съумяваме да се организираме законодателно и най-много намерено и ясно по отношение на хората. Аз имам вяра в еврото и в това, че може да изведе българската стопанска система в по-висока орбита, само че също както и с Националния проект - в случай че не обясниш добре на хората, у тях има натурален боязън от непознатото, който бива експлоатиран ловко от краткосрочни предизборни цели в следващата акция ", уточни Новаков.     

По думите му, в случай че Европейска комисия и останалите страни одобряват България за сътрудник, на който може да се има доверие, моментните съмнения в индикаторите и критериите ще са по-скоро подробност.

" Затова през последната година и половина държавните управления трябваше да работят за името на България, с цел да може то да работи за самата нея по пътя към еврото ", разяснява евродепутатът.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР