Приемам кончината на патриарха като тежка загуба за България, православието

...
Приемам кончината на патриарха като тежка загуба за България, православието
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Приемам кончината на патриарха като тежка загуба за България

Приемам кончината на патриарха като тежка загуба за България, православието и Църквата. Познавах Патриарх Неофит персонално, още когато беше епископ. Това съобщи водачът на ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти в коридорите на Народното събрание, в коментир за кончината на патриарха.

„ Свят човек, заслужен!

Дано горе е от дясната страна на Господа “, сподели още Борисов.

 

SafeNews напомня, че българският патриарх Неофит умря нощес 78-годишна възраст. От Светия синод потвърдиха новината и оповестиха, че патриархът е умрял от „ многоорганна непълнота “. По-рано през днешния ден свещенослужители оповестиха, че негово светейшество е в сериозно положение и безусловно води борба за живота си.
Патриархът бе признат в болница в края на ноември предходната година поради белодробно заболяване, напомня SafeNews.
Той бe опериран във ВМА и се намираше в реанимация, оповестиха източници от Светия синод. Патриархът бе приет в болница във Военномедицинска академия във връзка на белодробно заболяване. Източниците обаче настояват, че е претърпял интервенция на дебелото черво.
Светият синод прикани миряните да се молят за бързото оздравяван на патриараха.
От месец насам 78-годишният патриарх Неофит не се е повявал обществено, даже на срещите на Светия синод с политици.
През септември 2022 година патриархът беше признат по неотложност в болница с пневмония. По-късно Негово Светейшество още един път бе настанен в болница заради утежняване на хронични заболявания, изискващи лекарско наблюдаване.
Здравословното положение на Негово Светейшество буди паника от април 2021 година, когато той не пристигна в Народното събрание, с цел да даде благословията си на депутатите при откриването на 46-ото национално заседание. През май предходната година той претърпя сполучлива интервенция. Това стана след строшаване на горната част на лявата бедрена кост по време на посещаване в Богословския факултет.
Българският патриарх Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 година със светското име Симеон Николов Димитров.
След довеждане докрай на главното си обучение, през есента на 1959г. е признат за възпитаник в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсa на която приключва през 1965г.

 

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР