Прием на веществата флаван-3-оли (flavan-3-ols – тип диетични полифеноли), може

...
Прием на веществата флаван-3-оли (flavan-3-ols – тип диетични полифеноли), може
Коментари Харесай

Учени откриха как да „овкусите“ храната си, за да изгорите излишните мазнини

Прием на веществата флаван-3-оли (flavan-3-ols – вид диетични полифеноли), може да помогне за попречване на затлъстяването посредством провокирано от симпатиковата нервна система потъмняване на мастната тъкан.

Когато е студено, кафявата мастна тъкан ( BAT – Brown adipose tissue, известна още и като кафява лой ) генерира топлота, с цел да поддържа телесната температура. В съпоставяне с бялата мастна тъкан, кафявата има повече митохондрии – субклетъчни органели, свързани с производството на сила – което ѝпозволява да изгаря калории и да създава топлота посредством активиране на митохондриалния отделящ протеин 1 (Ucp-1). Известно е, че стимулирането на симпатиковата нервна система (SNS) след излагане на мраз, извършения и ограничение на калориите провокира потъмняване на мазнините. Диетичните полифеноли могат също да задействат BAT(кафявата мастна тъкан), причинявайки разпръскване на топлината от телата ни. По този метод активирането на НДНТ и потъмняването на бялата лой са лечебно значими в битката против сърдечно-съдовите болести и техните съпътстващи болести.

Група учени от Shibaura Institute of Technology в Япония изследват потъмняването на мазнините, провокирано от диетичното приложение на флаван-3-оли (флаваноли / FL), семейство „ катехини “, съдържащи полифеноли. Те се съдържат в обилие в какао, ябълка, гроздови семки и алено вино. В ново изследване, оповестено в списанието Nutrients , екипът, управителен от професор Наоми Осакабе от Висшето учебно заведение по инженерство и просвета, Shibaura Institute of Technology, Япония, потвърди, че флаванолите (FLs) ускоряват потъмняването на мастната тъкан посредством активиране на симпатиковата нервна система (SNS). Резултатите разкриват директна връзка сред потъмняването на мазнините и потреблението на флаваноли, което може да помогне на откривателите да разработят нови лекувания за болести, свързани със затлъстяването.

Учените демонстрират, че флаван-3-оли (FLs), група хранителни съставки, присъстващи в какаото, ябълката и гроздовите семки, са ефикасни в битката със затлъстяването и предотвратяването на болести, свързани с метода на живот, като провокират потъмняване на мазнините. Изображението демонстрира хистохимични наблюдения на FL-нетретирана (вляво) и FL-третирана (вдясно) мишки ингвинална мастна тъкан. Кредит: Наоми Осакабе, Технологичен институт Шибаура

Авторите на това изследване преди време са разкрили, че единична перорална доза FLs предизвиква изгарянето на мазнини и усилва притока на кръв към скелетните мускули. Тук те изследват резултатите от еднократно и неведнъж приложение на FLs в мастната тъкан на мишката и откриват, че FLs задействат потъмняването на мазнините посредством SNS, който секретира „ катехоламинови “ невротрансмитери като адреналин (AD) и норадреналин (NA). Те хранят разнообразни групи мишки с FLs, получени от какао в  рамките на две самостоятелни групи опити. На едната група е дадена единична доза FLs и след 24 часа, урината им е събрана за тестване. Другата група получава многократни дози в продължение на 14 дни, преди да им бъде направена дисекция за събирането на кафява и бяла лой. Всички мастни проби са тествани за генни и протеинови маркери, които демонстрират потъмняване на мазнините,

По-високите концентрации на AD и NA в урината след единична доза FL ясно показват SNS активиране. Въпреки че потреблението на проби от урина за оценка на активирането на SNS към момента е противоречиво в клиничните проучвания, то е доказано при уплашени гризачи.

„ Пероралното приложение на FL евентуално задейства SNS, тъй като те се смятат за стресори в тези модели “ , изяснява проф. Осакабе.