Прием на антибиотици срещу пневмония предизвикал психотичен пристъп у пациент,

...
Прием на антибиотици срещу пневмония предизвикал психотичен пристъп у пациент,
Коментари Харесай

Мъж халюцинирал и чувал Бог след прием на антибиотици

Прием на антибиотици против пневмония провокирал психотичен припадък у пациент, при който индивидът чувал Божия глас. Антибиоманията е рядко събитие, аргументите за което не са изцяло изяснени – може да се дължи на намесата на антибиотиците в работата на невротрансмитерите. За благополучие няколко дни банкет на успокоителни били задоволителни, с цел да отшумят признаците - нормално в такива случаи са нужни по-сериозни медикаменти.

Швейцарец се лекувал от пневмония, само че приемането на антибиотици приключило за него с халюцинации за диалози с Бога. Лекарите, лекували мъжа, разказват в детайли рядкото заболяване в публикация в списание BMC Psychiatry.
Защо пораждат халюцинациите?
Халюцинациите пораждат заради увеличаване на естествената работа на мозъка – при оценка на протичащото да се опира на към този момент налична ин...
Прочети повече
50-годишният мъж постъпил в болничното заведение с левостранна пневмония. Лекарите първо предписали на пациента антибиотика амоксицилин, само че той се оказал неефикасен и бил заменен с кларитромицин. Мъжът се лекувал вкъщи.

Няколко дни по-късно околните забелязали, че пациентът се държи необичайно - станал разговорлив и раздразним, физическата му интензивност се нараснала, настроението му се подобрило и мъжът почнал да приказва за контакт с Бога. Семейството върнало пациента в болничното заведение.

Как са се лекували хората преди появяването на антибиотиците

„ По време на първата ни психиатрична експертиза пациентът заяви, че в нощта след приема на първия антибиотик е имал чувство за гибел и е развил слухови халюцинации, като че ли е чул Бог, който му говорел и му споделил, че е определен за специфична задача “, пишат създателите на публикацията.

Освен описаните нагоре признаци лекарите открили още, че пациентът има проблеми със заспиването. Антибиотикът трябвало да бъде спрян. Лекарите предписали на мъжа лоразепам - успокоително средство от групата на бензодиазепините. Обикновено в такива обстановки са нужни антипсихотици, само че лоразепам се оказал задоволителен - след няколко дни делириумът и халюцинациите престанали.
Най-плашещите и странни заболявания от предишното
В човешката история има доста ужасни заболявания и епидемии. Черна чума, едра шарка, инфлуенца, туберкулоза - всички те са били същинско не...
Прочети повече
Мъжът нямал известни алергии, не употребявал опиати, не пушел, не приемал стероиди. Също по този начин в никакъв случай не му се налагало да прибягва до антибиотици, нямал и предходни душевен болести. Седмица по-късно лекарите го прегледали още веднъж - халюцинациите не се върнали повече и мъжът бил в положително въодушевление.

Не е известно до каква степен всеки от антибиотиците е съдействал за психотичния епизод и дали в тази ситуация може да се приказва за два епизода - признаците се появили след приема на първото лекарство, само че не е ясно по какъв начин са били повлияни от приема на втория антибиотик.

Милиони са умряли единствено за година поради антибиотична устойчивост

„ Този отчет за случая би трябвало да се пояснява в светлината на две съществени ограничавания - означават създателите. - Първо, към този момент има известия за случаи на фикс идея, развила се след използването на антибиотици. Въпреки това към момента липсват значими познания за този синдром. Второ, не е извършен още един разбор, който да изследва нашата догадка за фармакодинамично взаимоотношение сред двата антибиотика. “

Според Паскал Сиенаерт, психолог и психиатър от Католическия университет в Льовен в Белгия, който разяснява описания случай, хронологията на използването на антибиотици от мъжа и последвалите маниакални признаци подхождат на известни случаи на антибиомания.
Терапия на отчаянието при COVID-19 - грешките при лекуването може да са съдбовни
По време на следващата вълна от ковид се усилва натовареността на лекарите, които също вършат неточности в лекуването. Какви тъкмо с...
Прочети повече
„ В моя личен опит съм виждал най-малко три случая, един с повтарящи се епизоди - споделя Сиенаерт пред Live Science. – Всички мои сътрудници са имали сходни случаи. Така че, в случай че съберете тези числа в международен мащаб… то, несъмнено, за случаите се приказва незадоволително. “

Антибиоманията е известно, само че рядко разстройство, което визира най-вече мъжете. Точната периодичност на нейното пораждане е незнайна, в детайли са разказани едвам няколко десетки случая, само че евентуално на фона на увеличената приложимост на антибиотици разстройството ще се появява по-често.

Известните случаи са свързани с разнообразни антибиотици. Повечето от тях обаче по един или различен метод въздействат върху свързването на гама-аминомаслената киселина (GABA) с рецепторите. GABA контролира действието на нервната система и намесата извън явно е довела до нейното нарушение.

Също по този начин психотичните епизоди на фона на приема на антибиотици може да са свързани с повишение на концентрацията на кортизол, С-реактивния протеин, противовъзпалителните цитокини, нарушение във функционалността на митохондриите и даже промени в състава на чревната микрофлора. Все още е комплицирано да се откри точната причина – това изисква информация за по-голям брой случаи и деликатни проучвания на сходни пациенти.
На кой ден стартира да работи антибиотикът?
Заболяванията, породени от патогенни бактерии, се лекуват с банкет на антибиотици. Лечението и контролът върху редица заболявания и състоян...
Прочети повече
 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР