Приел съм ролята на лош вестоносец. Докторът трябва да предписва

...
Приел съм ролята на лош вестоносец. Докторът трябва да предписва
Коментари Харесай

Жертвените вестоносци на Бойко Борисов

" Приел съм ролята на неприятен вестоносец. Докторът би трябвало да предписва това, което би трябвало, а не което пациентът желае да слуша ". Това разгласи министър председателят Бойко Борисов на един брифинг в Министерски съвет някъде в края на април.
И тогава бяхме в локдаун, дори надалеч по-солен. Беше незабавно след Великден. Тогава българите бяхме упрекнати, Пак тогава надълбоко вярващият ни министър председател не позволи да се затворят храмовете, та българският християнин да може да се черкува. Не стана ясно дали са се разболели повече пътували или повече черкували. Но фактът си е реалност – по него време Борисов в действителност беше приел ролята на основен вестоносец. Освен брифингите на (НОЩ), постоянно се случваше по нощите министър председателят да събере публицистите и да заяви жизненоважни за страната неща.
Напоследък обаче напълно не е по този начин. Макар че отново идат празници – коледни. Защо съпоставяме Великденът с Коледата, ще кажем по-нататък.
Премиерът въпреки всичко още оповестява жизненоважни, съгласно него, неща. От джипката, от вкъщи си (в карантина), от държавното управление. И все по Facebook. Предпочитаната форма е монолог. Премиерът рече и отсече. Борисов към този момент не събира публицистите. От сума време не е заставал лице в лице с тях.
Да напомним единствено, че още през февруари крепката връзка сред Борисов и медиите нещо се омисирчи. В смисъл, че После пристигна пролетния локдаун. И министър-председателят даваше брифинги наедно с НОЩ. Даже по няколко пъти дневно. Сега обаче не е по този начин. Дали нещата се трансформираха с втората вълна от ковид или с вълната митинги против държавното управление и основния прокурор, която стартира през лятото? Няма по какъв начин да не се забележи, че Борисов все по-често громи искащите неговата оставка в монологична форма. Дори. И като похлупак на всичко беше гласуван от Народното събрание в отсъствието на премиера.
Факт е, че Бойко Борисов в последно време не дава изявленията. Факт е, че не е приказвал даже пред най-любимите му от всички мисирки. Нека да не се залъгваме, за 10 години се обрисуваха такива.
Факт е, че преди да разпореди да се прекратят брифингите на НОЩ, на амбразурата, да се изясняват с публицистите, заставаха членовете на щаба. То не беше озовалият се в непривичната му роля на здравен министър Кирил Ананиев, то не беше.
Днес в ролята на неприятните вестоносци влязоха отново здравният министър – този път Костадин Ангелов, влезлият още веднъж в роля след мъртвило ген. Мутафчийски и дежурният хигиеничен контрольор Ангел Кунчев.. Няма ги КПП-тата сред градовете, парковете, градинките и театрите са отворени и може да се събираме до 15 души.
Докато здравният министър и щабът се пържеха пред публицистите,. Защо ли министър-председателят не застана самичък пред медиите да каже за сложното решение? Защо два дни по-рано пусна отново здравния министър да намекне какви ограничения ще утвърждава държавното управление? Дали отново публичното мнение и другите сектори не бяха тествани до каква степен ще ритат против рестриктивните мерки?
Работата май ще излезе тъкмо такава и намирисва на популизъм най-малко по две аргументи. Първата ще откриете в приложения във видеото монолог на Борисов. В него той твърди, че имало опозиция против ограниченията. Е, опозиция, че и митинги има във всяка страна с наложени ограничавания. Само че в нашата същинските митинги от лятото не са против ограниченията, а против държавното управление и основния прокурор.
Втората причина, която намирисва на популизъм, е обвързвана с Коледата. За разлика от Великденът, около който ни се караха, за Рождество щели да отхлабят ограниченията. Лично министър председателят даде обещание, до момента в който НОЩ изброяваше рестриктивните мерки. Човек не може да не си намерения, в случай че на 22 декември отворят моловете да вземем за пример, какво скупчване ще настане. И тогава, в случай че резултатът не дай си Боже е взрив на заразяванията, министър председателят няма да излезе крив, а евентуално вестоносците му.

Автор: Спасиана Кирилова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР