Приехме офертата за доставка на един кораб с газ за

...
Приехме офертата за доставка на един кораб с газ за
Коментари Харесай

За октомври има само един танкер с газ, за ноември и декември доставките не са обезпечени

Приехме офертата за доставка на един транспортен съд с газ за месец октомври, за месец ноември и декември не можахме да намерим слотове. Офертата е поправена за доставка на един танкер през октомври в Турция.

Това заяви служебният енергиен министър Росен Христов на ексклузивен брифинг довечера по отношение на газовите доставки, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Преговорите за намиране на
слотове бяха извънредно тежки, посочи Христов, заявявайки, че предложение има, само че цените за слотове са доста високи.

От тук нататък ще насочим напъните си за сключване на средносрочни контракти, с цел да осигурим тръбна газ на конкурентни цени. В момента количествата не ни тормозят, тормози ни цената и систематичното ѝ повишение. В момента получаваме газ на цени над 300 лв. за мегават час, което е гранично за множеството компании в промишлеността и на тази цена ще предизвикаме инфлация, която ще е мъчно да се поеме от някои компании, сподели още Христов, уточнявайки, че цената е по-близка до горна граница от 400 лева на мегават час.

Месец октомври не е гарантиран, увери Христов. Танкерът, който ще бъде разтоварен в Турция ще задоволи, почти, 1/3 от потребностите, азерският газ ще обезпечи още 1/3. Остава да договорим още 1/3 от доставките, както и доставките за ноември и декември, уточни Христов.

Очаквайте детайлности. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР